Michal Semotan: Tech akcie velí k obratu, do konce roku můžou umazávat ztrátu

Tržby Meta Platforms poprvé klesly

Tržby Meta Platforms poprvé klesly Zdroj: Reuters

Červen zakončil na akciových trzích prudkým propadem a zamknul akciové indexy v hlubokém minusu za první pololetí letošního roku. Aby to nebylo tak monotónní, americké akcie vedené technologickými tituly zavelely od července k obratu. Investoři si uvědomili, že minus 30 procent na indexu je přeci jen dost, a první odvážní vytáhli své drápky, tedy spíše dolary, se kterými se vrhli na slevy, za něž by se nestyděly ani některé velké potravinové řetězce.

Jak jsme předpovídali, právě technologický sektor byl cílem investorů, a řada kupců chtěla akcie společností, jako je Alphabet, pod 110 dolarů, či Microsoft pod 260 dolarů – oba giganti svými výsledky důvěru investorů nezklamaly. V tomto nabitém týdnu předvedla svá čísla i Meta, která předtím ještě pod značkou Facebooku padla do nemilosti investorů, kteří se bojí zlomu ve vývoji příjmů z reklamy a růstu výdajů na všude zmiňovaný „metaverse“.

Na zisku a tržbách předvedla sledovaná Meta proti odhadům o něco slabší čísla – ale ne žádný průšvih, počet uživatelů naopak mírně rostl. Snížen byl výhled na tržby na další kvartál – zde jdou tyto predikce dolů zřejmě i kvůli silnému posílení amerického dolaru, výpadku příjmů z Ruska a asi i obavě z menšího apetitu utráceníchtivých inzerentů. Ve finále to vypadá, že trh to vstřebává, ale trestá Metu v after-marketu na úrovni kolem minus pěti procent.

Celkově však americké indexy přidávají v červenci mezi pěti až sedmi procenty a ukazují, že je potřeba být stále ve střehu – jen hold and buy na trhu v 2022 nefunguje ideálně. Evropské akcie zaostávají s plusem okolo 2,5 procenta, když první týdny v červenci se investoři báli zastavení dodávek plynu z Ruska do Evropy. Tato stále stejná omílaná písnička asi bude kazit i nejbližší dny a týdny na Starém kontinentu, když je nutné objektivně přiznat, že jsme prostě konfliktu daleko blíže a naše ekonomiky jsou jím daleko více ovlivněny. Amerických společností se tento válečný konflikt dotýká výrazně méně.

Celkově se ukazuje, dle mého osobního názoru, že i přes pokračující vysokou inflaci a odhodlání centrálních bank ke zvedání sazeb je potřeba s akciemi počítat. Z hlediska investičního horizontu akcií (tři až pět let) nabízejí, a zřejmě ještě i ve zbylém období letošního roku budou nabízet, zajímavé úrovně, a říkají si o zvýšení váhy v našich portfoliích. Ano, bude to ještě složité v dalším období letošního roku, ale trhy celkem rozumně vstřebávají očekávaný krok Fedu na sazbách směrem nahoru. Pokud nás nepřekvapí ještě výrazně prudším skokem, můžeme záporné hodnoty z prvního pololetí do konce roku umazávat.

Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti