Michal Semotan: Investovat nebo ne. Ponechání si hotovosti může i přes inflaci přinést úsporu

Investování do akcií.

Investování do akcií. Zdroj: Pexels

Bezprecedentní invaze Ruska na Ukrajinu kromě katastrofy lidské způsobila šok i finančním, a zvláště akciovým trhům. Především blízký region, Evropu, která je závislá na ruském palivu a je byznysově provázaná s Ukrajinou i s Ruskem, zasáhla válka nejvíce. Silné výprodeje během dvou týdnů ustaly, což se na jednu stranu očekávat dalo, ale posun zpět k předválečným úrovním již byl pro mě překvapivý.

Neplatí to samozřejmě pro všechny akcie. Firmy s byznysem v Rusku, případně navázaným na teritoria zasažená boji, jsou logicky nadále v minusu. Například akcie Volkswagenu ztrácejí stále okolo 15 procent. Asi vzhledem ke komplikacím v dodavatelském řetězci oprávněně. Banky jsou také asi o 10 procent dole; zde se promítá obava investorů z hospodářského útlumu místo oživení po covidu. Vše ještě živí posílené obavy z inflace. Naopak rostou komoditní společnosti mimo Rusko, daří se zbrojařům a v posledních dvou týdnech se oklepaly technologie. Jako by válečný konflikt již investory nestrašil a i s výhledem Fedu na rychlejší růst sazeb se akcie smířily.

Co jiného si koupit v dnešní době než akcie? Ne, tak jednouché to zase není, vyšší sazby se mohou velmi negativně projevit do valuací společností a to může přinést ošklivý výprodej. Otázka „jak dál“ trápí spoustu investorů. Jasná odpověď, co dělat, na ni ale neexistuje. Pokud člověk má blíže k tradingu, může si zaspekulovat a z trhu se stáhnout. Paradoxně ponechání cashe může i přes inflaci přinést úsporu, pokud dokoupíme levněji při poklesu. Ale trefíme to? Časování trhu není jednoduché, právě naopak. Dlouhodobí investoři by měli mít vytvořenou hotovostní rezervu, kterou využijí při propadech, jež letos opět přijdou. Mírového řešení na Ukrajině nebude jednoduché dosáhnout, přeju si ho, ale cesta bude trnitá.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Vždy tedy záleží na tom, jak to kdo vidí. Ano, inflace tu bude déle, než jsme čekali. Nevím, zda rok, rok a půl nebo třeba dva. Ale je to období přechodné. Investujeme v období delším, než bude přetrvávat tato inflace. Proto investujme i nadále. Kupujeme při poklesu akcie (ať jsem konkrétní – Facebook, Spotify, Lockheed Martin, Vale, Fortum), zajímavé jsou už i české státní dluhopisy, pokud je podržíme do splatnosti, neřešme jejich aktuální přecenění. A dopřejme si trochu radosti v životě, dejme část peněz do spotřeby, kupme si, co máme rádi, co potěší, kvůli inflaci to bude za rok dražší. Letošní rok právě ukazuje, že vše je relativní, nikdy nevíte, co přijde dál. Takže užijme si i spotřebu a k tomu investujme, pravidelně a dlouhodobě.

Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti.