Sbohem, sázky na posílení koruny aneb Kam kráčíš koruno, díl druhý

ČNB podle oficiální komunikace bude „bránit nadměrným výkyvům“ české měny, ale do silných intervencí se zřejmě nepustí.

ČNB podle oficiální komunikace bude „bránit nadměrným výkyvům“ české měny, ale do silných intervencí se zřejmě nepustí. Zdroj: Michael Tomeš / E15

V prosinci jsem zde publikoval náš výhled na vývoj české měny vůči euru (Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti – pozn. red.). Na úrovni 25,40 jsme tehdy byli optimisté a dali jsme nahlédnout pod pokličku našich portfolií. K myšlence se nyní vracím s tím, že dnes při již silnější koruně na kurzu 24,40 pozici pomalu opouštíme.

Dne 4. srpna proběhlo první zasedání ČNB s novým guvernérem a částečně obměněnou radou. Růst sazeb se neudál, v souladu s předchozí indikací Aleše Michla, který by již rád sazby stabilní (alespoň s jeho vědomím dnes dostupných dat).

To reflektují i trhy, resp. tržní úrokový diferenciál. Čím je úrokový diferenciál vyšší, tím více láká zahraniční investory investovat či uložit peníze do české koruny, kde jsou vyšší úroky. Trhy nečekají na nějaké to zasedání a snaží se předjímat.

A tržní úrokový diferenciál, byť stále vysoký, již několik měsíců klesá. Obecně řečeno, trhy nehodnotí tolik stav, ale výhled a očekávání. Z tohoto pohledu lze s nadsázkou říct, že nejlépe už bylo.

Pro fundamentálně silnou korunu, čímž myslím přirozeně silnou na základě peněžních toků, je zásadní výkon ekonomiky, respektive exportu. Již několik měsíců máme zápornou obchodní bilanci, kdy víc dovezeme, než vyvezeme. To se může zlepšit s opětovným naběhnutím automobilového průmyslu. Poptávku po něm u nás táhne Německo. Jenže dle makroekonomických dat, konkrétně tzv. předstihových indikátorů (průzkumy mezi podniky), Německo balancuje na hraně recese. Z tohoto směru je tedy pravděpodobné, že nám náš největší obchodní partner krátkodobě příliš nepomůže.

Predikce české ekonomiky podle Jiřího Rusnoka:

Video placeholde
Očima guvernéra: Predikce české ekonomiky podle Jiřího Rusnoka • Videohub

Několikrát jsem také psal o intervencích za posílení měny. Musím uznat, že z mé strany šlo spíše o zbožné přání, které je dle všeho ze stolu pryč. ČNB podle oficiální komunikace bude „bránit nadměrným výkyvům“ české měny, ale do silných intervencí se zřejmě nepustí. Na základě výše zmíněného tedy s profitem opouštíme sázky na posílení koruny. Měnový trh umí být kolísavý, ale na případnou apreciaci národní měny se nyní už budeme dívat zpovzdáli, protože rizika hodnotíme jako nepříznivá.