Marek Ševčík: Jak a kde číst indikátory nervozity trhu

Jak a kde číst indikátory nervozity trhu

Jak a kde číst indikátory nervozity trhu Zdroj: Pexels

Evropská unie
2
Fotogalerie

Finanční trh je komplexní místo, kde jedna třída aktiv ovlivňuje druhou. A mnohdy je to dluhopisový trh, který vysílá signály pro akciové investory s předstihem.

V eurozóně je různorodý trh vládních dluhopisů a ECB přiznává, že sleduje takzvané spready mezi jednotlivými zeměmi. To je jed­noduše rozdíl, za kolik si půjčuje například italská vláda oproti německé. V období finančního stresu se tyto rozdíly zvětšují, když investoři stahují peníze z jihu do Německa s disciplinovanějšími veřejnými financemi. Rozdíl v sazbách desetiletých vládních dluhopisů Itálie a Německa nyní činí zhruba 1,6 procentního bodu, přičemž se zvětšuje již několik měsíců – nikoli tedy kvůli válce na Ukrajině.

Odhadem se podle historie jeví jako důležité pásmo rozdílu 2,0 až 2,5 procentního bodu mezi „Italem“ a „Němcem“. V ten moment je namístě začít se připravovat na nové komentáře a akce ECB. Může to být zvolnění tempa utahování měnové politiky nebo třeba speciální program na nákup dluhopisů jihu. Každopádně tyto reakce mají velký potenciál pro akciové pohyby.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

V zámoří hraje dluhopisové firemní financování větší roli než v Evropě. Jako jeden z indikátorů stresu v ekonomice je tak zajímavé sledovat úrokovou sazbu firem s ratingem BBB, tedy na spodní hraně takzvaného investičního pásma, v porovnání s vládními úrokovými sazbami. Tento rozdíl stoupl přibližně z jednoho procentního bodu před rokem na nynějších 1,7 procentního bodu.

Růst se navíc udál za rychlého vzestupu sazeb samotných státních bondů na zhruba tři procenta. Z pohledu firem se tak jedná o rychlý a výrazný tlak. Lze předpokládat, že Fed se dívá i zde a je to střípek do mozaiky, zda růst sazeb nezadusí ekonomiku.

Zpravidla se komentuje hlavně zvedání úrokových sazeb centrálními bankami, případně růst sazeb vládních dluhopisů. Avšak těm, které bolí zvedání sazeb nejvíce – firmám a zadluženým ekonomikám, rostou ještě rychleji. To nás vede již delší dobu k opatr­nému krátkodobému výhledu na vývoj akcio­vého trhu jako celku.