Sněm hnutí ANO definitivně uzavřel účet za volby

Andrej Babiš zůstává v čele hnutí ANO

Andrej Babiš zůstává v čele hnutí ANO Zdroj: E15 Michael Tomeš

Po víkendovém celostátním sněmu hnutí ANO máme přesně tolik informací, kolik jsme měli před ním. Zvolen byl předpokládaný předseda, jeho předpokládaný statutární zástupce i očekávaní řadoví místopředsedové. Sněm se odehrál přesně podle připraveného scénáře, který bychom s trochou škodolibosti mohli označit za vnitřní směrnici personálně-kádrového odboru Agrofertu. Přesto je několik drobností, které za krátký komentář stojí, když se už jinak zbytečný sněm konal a na Chodově si s ním dali tu práci.

Po říjnových sněmovních volbách je česká politická krajina zpřehledněna a bylo na jednotlivých stranách a hnutích, zda se na cestu k těm příštím rozhodnou přepřáhnout, nebo pojedou se stávajícím vedením. Vezměme to postupně. V ODS je pozice Petra Fialy pevná a prověří ji až samotné vládnutí. Stalo se to oběma jeho předchůdcům, kteří stranu přivedli do vlády. Mirka Topolánka nalomil pád vlády v době evropského předsednictví, Petra Nečase problémy s milenkou v čele sekretariátu.

Obecně samozřejmě platí, že úspěšní volební lídři se nevyměňují, což se vedle ODS týká i pozic Markéty Pekarové Adamové, Víta Rakušana a Mariana Jurečky. Piráti byli po kroužkovacím debaklu v jiné situaci, ale rozhodli se Ivana Bartoše podržet.

Obě sněmovní opoziční strany na tom byly poněkud jinak. SPD naději na vstup do vlády neživila čili hranice jejího úspěchu ležela na obhajobě 22 mandátů. To se nepodařilo, o dva přišla, i tak ale v prosinci Okamura předsednictví obhájil a získal 84 z 85 možných hlasů – ten chybějící byl navíc jeho. Komentář to nepotřebuje, duo Tomio Okamura – Radim Fiala drží stranický projekt pevně v rukou.

Video placeholde
Čapí hnízdo • Videohub

Andrej Babiš neobhájil tak přesvědčivě, i když stále velkou většinou. Z 95 přítomných delegátů obdržel 76 hlasů, třináct se zdrželo a šest bylo proti. Z 86 procent z roku 2019 klesla jeho podpora na nynějších 80. Jinými slovy bylo na sněmu 19 delegátů, kteří se nedomnívají, že je Andrej Babiš nejvhodnější osoba k vedení hnutí ANO, protikandidáta ovšem neměl. My ale nevíme, co mu tito lidé vyčítají. V rozpravě se nějaká otevřená kritika nekonala, mohla se týkat přirozeně především toho, že ANO po osmi letech vládní účasti a proti všeobecným očekáváním skončilo v opozici. Nebo třeba poměrů ve straně.

Zrovna tak je ale možné, že se nehlasující delegáti jednoduše domnívají, že by Babiš neměl stát v čele strany, protože má rovnou oznámit kandidaturu na prezidenta, případně ředitele Univerza. Jako už tradičně splnil svou roli „zlého muže“ ostravský primátor Tomáš Macura, jenž zkritizoval kumulaci funkcí a poměry obecně, načež oznámil, že do vedení kandidovat nebude. Jako ilustrace postačující.

Pro úplnost musíme zmínit obě levicové strany, pro něž nedosažený úspěch ležel v samotném vstupu do sněmovny. KSČM i ČSSD po volbách vyměnily předsedy a pokusí se nastartovat comeback v nadcházejících menších volbách. Letos nás čekají obce a třetina Senátu a před sněmovními ještě přijde test v podobě krajských a evropských voleb.

Do příštích měsíců je „velká“ politická mapa přehledná a velké personální otřesy se nečekají. Jediný zajímavý otazník bude vyřešen nejpozději za rok a překvapení se zde nejspíš rovněž nečeká. Andrej Babiš v září oznámí, zda (že) bude kandidovat na prezidenta, a v lednu se dozvíme, zda uspěl. ANO by ovšem do voleb v roce 2025 měl tak či tak vést Karel Havlíček.

Autor je spolupracovníkem redakce