Akcie, měny & názory Jiřího Tylečka: Zlato se už netřpytí

Zlato má v porovnání s bitcoinem výhodu mimo jiné časové prověřenosti.

Zlato má v porovnání s bitcoinem výhodu mimo jiné časové prověřenosti. Zdroj: profimedia

Zlato ztrácelo v posledních měsících půdu pod nohama. Ze srpnového historického rekordu padl žlutý kov až pod úroveň 1700 dolarů za troyskou unci. Ztráty se přiblížily hranici 20 procent, která je vnímána jako rozmezí mezi býčím a medvědím trhem. Poptávka po zlatě klesá a jeho cena se vyvíjí v prudkém kontrastu s růstem akcií i kryptoměn. Proč?

Už v průběhu pandemického pádu ztratilo zlato statut aktiva, které funguje jako zajištění proti poklesu na akciových trzích. Investoři naopak tento instrument prodávali, aby dorovnali prostředky na brokerských účtech. Následný letní růst na maxima uspokojil zlaté brouky, ale s příchodem optimismu na trhy se tento drahý kov neohřál na výsluní příliš dlouho. 

Zlato však netrápí jen dobrá nálada. Kvůli nástupu kryptoměn ztratilo pozici alternativní „protisystémové“ investice. Už se nespekuluje na zhroucení finančního systému a návrat k barteru. Dnes se sází na inovativní decentralizované finance na kryptoměnových platformách, které by mohly posunout ekonomický systém na vyšší úroveň. Krypto nabízí lákavá technická řešení v moderním kabátu, zlato je vnímáno jako nudná klasika.

I nepřátelé zlata však uznávají, že tento kov je v dlouhodobém horizontu dobrým uchovatelem hodnoty. Nové stimuly mířící na trhy by mohly nastartovat inflaci a v případě rychlého znehodnocování papírových měn by mělo zlato excelovat. Jeho problémem však je, že k ničemu podobnému zatím nedochází.

A ani některé signály rostoucí inflace z poslední doby ho nevybičovaly k lepšímu výkonu. Investoři totiž sázejí na aktiva přinášející výnos. Případně se zlatem zajišťují proti propadu dolaru (díky negativní korelaci). Pokud však inflace výrazně nezrychlí, tak zlato nebude mít na růžích ustláno. V očekávání rychlého ekonomického růstu zkrátka tahá za kratší konec provazu.

Autor je analytik X-Trade Brokers DM.