Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: ČNB v poklidu

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia

Poslední zasedání ČNB sice přineslo zvýšení sazeb, ale zklamalo velmi opatrnou prognózou. ČNB totiž v letošním roce předpokládá už jen jedno zvýšení sazeb. I to je jedním z důvodů, proč koruna v průběhu února a března částečně zkorigovala své zisky ze začátku roku a zastavila tak své posilování. Od posledního zasedání jsme se navíc po dlouhé době dočkali několika statistik, které vysloveně zklamaly.

Inflace se propadla pod dvě procenta, růst HDP ve druhé polovině loňského roku v mezičtvrtletním srovnání výrazně zpomalil a i mzdová dynamika zaostala za očekáváním. Od dnešního zasedání tak musíme čekat opatrnou rétoriku, která bude potvrzovat lednový výhled. Plán ČNB zvýšit sazby až ke konci roku tak zůstane patrně beze změny.

My máme na ekonomiku jiný pohled. Domníváme se, že dojde k revizi růstu HDP ve druhé polovině loňského roku směrem nahoru. Zpomalení inflace je pak pouze dočasné, když cenový růst zvolnil hlavně v důsledku rychlejší normalizace cen potravin. Ekonomika si stále vede nebývale dobře, což se projeví dalším zrychlením růstu mezd.

To postupně ovlivní inflaci, která by se v létě měla vyhoupnout nad dvě procenta. ČNB tak podle nás bude zvyšovat sazby rychleji, než předpokládala. Odhadujeme dvojí zvýšení, a proto by repo sazba na konci roku měla dosáhnout 1,25procenta.

Autor je ekonomem KB