Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Padlá burza ničí bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Dlouho očekávaný návrat bitcoinu na rostoucí trajektorii se opět odkládá. Minulý týden se cena digitální měny zřítila o dvacet procent na 8760 dolarů. Důvodem je celá řada faktorů, které jen dokládají, jak jsou kryptoměny zranitelné. 

Minulý týden doplatil především bitcoin na tvrdší postoj úřadů v USA a Japonsku, hackerský útok na burzu Binance. Hlavní rána ale přišla kvůli události z roku 2014. Před čtyřmi lety totiž padla v té době největší bitcoinová burza Mt. Gox kvůli krádeži bitcoinů.

Minulý týden pak konkurzní správce burzy Nobuaki Kobayashi zveřejnil, že od září prodal digitální měny bitcoin a bitcoin cash za 400 milionů dolarů. Další kryptoměny v hodnotě 1,8 miliardy dolarů na prodej čekají.

Aktuální kurz bitcoinu sledujte zde >>>

Vzhledem k nízké likviditě bitcoinových burz může zmíněný ranec tlačit cenu kryptoměn dolů celé měsíce, než se ho podaří prodat. Když se k tomu připočte zklamání investorů, kteří zjistili, že investice do kryptoměn nejsou „jednosměrkou“ se zaručeným ziskem, tak cena bitcoinu může padat ještě hodně hluboko. Růst bitcoinu totiž loni táhli drobní investoři, kteří se řídí zejména základními emocemi: lakotou a strachem.

V minulém roce se vrhli na bitcoin kvůli příběhům o lidech, kteří zázračně zbohatli. Ale lakotu nyní může velice rychle vystřídat strach, který pošle kryptoměny prudce dolů. Pak se naopak objeví příběhy lidí, kteří přišli o všechno.