Američané skousli bezpečností opatření

bezpečnostní kamera (ilustrační foto)

bezpečnostní kamera (ilustrační foto)

V reakci na útoky islamistických radikálů se zcela změnila americká zahraniční i obranná politika. Ekonomové se po útocích obávali pádu hospodářství do recese. To sice nenastalo, ale americký rozpočet od té doby zatěžují desetimiliardy vynakládané na vedení dvou válek v Agfhánistánu a Iráku a na vnitřní bezpečnost uvnitř USA. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, zřízené v roce 2002, disponuje pro letošek téměř stomiliardovým rozpočtem a je třetím největší ministerstvem vůbec.

Války proti teroru pak přišly Spojené státy v uplynulé dekádě na 3,2 až čtyři biliony dolarů, z toho 1,6 bilionu jsou přímé výdaje ministerstva obrany. Podle údajů Stockholmského mírového institutu nyní USA představují 43 procent světových výdajů na zbrojení.

Pochybnosti, zda všechny náklady vůbec stojí za to, se ovšem ozývají stále hlasitěji. Američané dosud v obou válkách ztratili na šest tisíc vojáků. Civilních obětí je mnohonásobně víc, nejméně 130 tisíc. Téměř osm milionů pak muselo opustit domovy. Z Agfhánistánu sice Američané Al-Káidu vyhnat dokázali a zabili jejího vůdce, organizace si ale udržuje pevnou pozici například v Jemenu a z posttalibánského Afghánistánu se nestal ani americký spojenec, ani demokracie západního typu.

Jedenácté září nezměnilo jen politiku, ale i chování běžných Američanů. Každý desátý obyvatel USA někoho při útocích ztratil, nebo zná příbuzné obětí. Jedenácté září tak znamenalo mimo jiné přelom v americkém pojetí charity. Celkem se na pomoc pozůstalých po obětech vybralo 2,8 miliardy dolarů. Rekord o čtyři roky později překonalo více než pět miliard dolarů vybraných poté, co hurikán Katrina zdevastoval rozsáhlé části amerického Jihu.

Nová výstavba na Ground ZeroNová výstavba na Ground ZeroNová výstavba na Ground Zero | reuters

Američané se během deseti let sžili i s dříve nemyslitelnými bezpečnostními opatřeními. Stále méně cestujících si pamatuje doby, kdy na letiště stačilo dorazit půl hodiny před odletem. Náročné bezpečnostní kontroly ale nejsou zadarmo. Při každém vnitrostátním letu teď Američané přispívají 2,5 dolaru na konto Úřadu pro bezpečnost v přepravě. Loni to dělalo dvě miliardy z celkem osmimiliardového rozpočtu instituce.

Nejhorší teroristické útoky na americké cíle za třicet let

listopad 1979 Íránští ozbrojenci obsadili americkou ambasádu v Teheránu a zajali devadesát rukojmích. Americká záchranná mise katastrofou po havárií záchranného vrtulníku. Íránci drželi 52 rukojmích 444 dní do ledna 1981.

duben1983 Americká ambasáda v Bejrútu byla zničena sebevražedným bombovým útokem. Zahynulo 63 lidí včetně analytika CIA pro Blízký východ Roberta Amese.

říjen 1983 Sebevražedný útok radikálních Muslimů na velitelství amerických mírových sil v Libanonu připravil o život 241 vojáků. Při souběžném útoku na francouzskou základnu zahynulo dalších 58 výsadkářů.

prosinec 1988 Boeing 747 aerolinií Pan American se po výbuchu bomby na palubě zřítil na město Lockerbie ve Skotsku. Útok nastražený libyjským teroristou nepřežilo 259 lidí na palubě a jedenáct na zemi.

únor 1993 Šest lidí zahynulo a tisícovka byla zraněna při výbuchu bomby v dodávce zaparkované u newyorského WTC.

duben 1995 Bomba umístěná v dodávce zcela zničila budovu federální vlády v Oklahoma City, zemřelo 168 lidí. Do 11. září 2001 šlo o nejničivější teroristický útok na území USA. Odsouzeni za něj byli dva Američané, jeden dostal trest smrti, druhý doživotí.

srpen 1998 Exploze bomb nastražených v dodávkách u amerických ambasád v keňském Nairobi a tanzanském Daresalamu zranily tisíce lidí a 224 usmrtily.

září2001 Tři letadla unesená ozbrojenci z Al-Káidy narazila do věží WTC v New Yorku a do Pentagonu u Washingtonu. Čtvrté unesené letadlo havarovalo v Pennsylvánii. Zahynuly téměř tři tisíce lidí.

prosinec 2009 Pasažéři a posádka letadla společnosti Northwest Airlines zneškodnili Nigerijce, který se pokusil vyhodit do povětří stroj mířící do Detroitu.

duben 2010 Na základě tipu od pouličního prodavače policie zneškodnila bombu uloženou v SUV na newyorském Times Square. Jedno z nejlidnatějších center New Yorku muselo být evakuováno.

Tak má v roce 2015
vypadat pohled na Manhattan,
kde na místě zničených věží WTC
vyrůstají nové mrakodrapyTak má v roce 2015 vypadat pohled na Manhattan, kde na místě zničených věží WTC vyrůstají nové mrakodrapy | profimediaTak má v roce 2015 vypadat pohled na Manhattan, kde na místě zničených věží WTC vyrůstají nové mrakodrapy