Daniel Novák: Pytlík a gule

Zhruba 3000 lidí se sešlo 17. září podle odhadu policie v Ostravě na hornické demonstraci nazvané Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Několik desítek z nich vtrhlo do budovy bývalého ředitelství OKD na Prokešově náměstí, objekt ale sami opustili poté, co se na místě objevili policejní těžkooděnci.

Zhruba 3000 lidí se sešlo 17. září podle odhadu policie v Ostravě na hornické demonstraci nazvané Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Několik desítek z nich vtrhlo do budovy bývalého ředitelství OKD na Prokešově náměstí, objekt ale sami opustili poté, co se na místě objevili policejní těžkooděnci. Zdroj: ctk

Kdyby byl mluvčí OKD Síbrt chlap s gulami, tak by před nájezdem naštvaných horníků na ostravskou centrálu dolů neutekl. Naopak by se postavil havířům tváří v tvář a řekl by: „Tož chlopi, nebudeme tu dělat nějake cypoviny a chodit kolem horke kaše, Paskov zavirame.“ O Síbrtových žlázách ale kvůli jeho úprku nic určitého říci nelze. Takže oznámení o konečné pro důl Paskov si NWR nechala až pár hodin poté, co se hornická demonstrace rozešla.

Možná Síbrt viděl, jak havíři naložili se šéfem hornických odborů Pytlíkem, když jim zkoušel rozmluvit zteč budovy. Pár dobře mířenými mu horníci vysvětlili, co si o takovém pytlíkování myslí. Vzápětí ale sami svěsili ocasy a před pendreky těžkooděnců vycouvali. O sociálních nepokojích na Ostravsku se toho tedy zatím nasýčkovalo dost, ale ještě je nikdo neviděl.

Odborová demonstrace a rozbité dveře nepokoje nejsou. Rock´n´roll nastane až tehdy, když si horníci kromě přesdržky otravnému bafuňářovi začnou ráz svých akcí určovat sami, klidně odborům navzdory. Jenže k tomu by potřebovali gule největší. Ještě větší, než jaké ukázal jeden téměř ostravacky expremiér.

Sociální exploze ani imploze na Ostravsku se nebojí stavitelé. IKEA vrazila v Ostravě miliardu do zmodernizovaní obchodního centra Avion. Konkurenční nákupní centrum Nová Karolina tam stálo miliardy tři.

Developeři uvažují správně: živit a šatit se musí i nezaměstnaný havíř nebo hutník. Přesto to ale neznamená, že investice nakonec nezmizí dírou v zemi. NWR může vyprávět.