David Klimeš: Eurotajemníka ano, tructajemníka ne

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Fackovaná mezi ODS a TOP 09 ohledně státního tajemníka pro EU dopadla nejhůř, jak mohla. ODS novou funkci ve vládě prosadila silou. Bez podpory ministerstva zahraničí může nový úředník pomoci tuzemskému politikaření, ale rozhodně ne pozici Česka v Evropě. Je to škoda. Evropský tajemník by za jiných okolností republice bezpochyby prospěl.

Jaké jsou poslední evropské dokumenty, které vláda zaslala poslancům? Víceletý plán unie na regulaci lososa v Baltském moři a strategie ochrany žraloka nosatého. EU ale přece žije jinými tématy. Kromě záchrany eura, která se ještě dokáže dostat do zorného úhlu politiků, je to například týden stará zpráva Evropské komise o využívání Evropského globalizačního fondu.

Co si o něm myslí Česko? Máme euroskeptický názor, že by měl být tento nesmyslný bobtnající fond zrušen? Anebo mu optimisticky fandíme, ale moc nás netěší, že žádná jiná země z něj nečerpala tak málo eur jako právě Česko? Možná jde o problém pod rozlišovací schopností premiéra i ministra. Ovšem eurotajemníkovi by to uniknout nemohlo.

Nečas si od počátku své vlády uvědomoval, jak moc potřebuje náhradu za někdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Na Úřadu vlády mu zbyli jen byrokraté v Sekci pro evropské záležitosti. Vondru odeslal na obranu a šéf poslaneckého evropského výboru Jan Bauer na svých stránkách bohužel spíše než Evropu řeší Mistrovství Evropy veteránů ve stolním tenisu. V Liberci. Pokud by Nečas se Schwarzenbergem spolupracovali, mohli se dobrat k všestranně výhodnému kompromisu. Knížeti by odpadlo jedno pravidelné létání na unijní Radu pro všeobecné záležitosti, Nečas by zase zskal nového „Vondru“ a republika by snad konečně včas věděla, co nového se na nás z Bruselu valí.

Takové státnické řešení je ale nyní už skoro nemožné. Schwarzenberg se už před rokem zašprajcoval s tím, že na unijní radu musí jezdit jedině ministr. I když třeba Rakušané pravidelně vysílají na radu jen stálého zástupce a nikomu to moc nevadí. Nečas zase leckoho vyděsil jménem lobbisty Ivana Hodače. Reprezentant automobilové asociace, která ročně vynaloží na lobbing v Bruselu ohledně emisí či obchodních smluv přes půl milionu eur, samozřejmě nemůže být najednou nezávislým reprezentantem jednoho z členských států.

Včerejší schválení „tructajemníka“ je jen dokonáním celého smutného příběhu.Cynik ale může ve sporu o eurotajemníka vidět letitou a dobře definovanou pozici Česka vůči Evropské unii. O dění v Bruselu se nezajímáme, nanejvýš pod tlakem ostatních, a aktivní zapojení do evropského dění považujeme za nehodné naší vznešené izolace.