David Klimeš: Nezasloužená slavobrána pro komunisty

Zbyněk Stanjura a Pavel Kováčik

Zbyněk Stanjura a Pavel Kováčik Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Stala se z toho jedna z nejsilnějších polistopadových tradic: ODS mobilizuje proti vládě komunistů. ČSSD s nevelkým nadšením říká, že na vládní úrovni s nereformovanými komunisty stále ještě není možné vládnout. A prostý lid tuší, že ČSSD s podporou KSČM stejně jednou Strakovu akademii opanuje, ale ještě to snad nebude hned zítra. Je dobře, že nám německý deník Die Welt připomněl, že tento český stereotyp je těsně před svým pádem.

V poslední době neuškodí občas si přečíst komunistické Haló noviny. Čtenářské utrpení je vyváženo prozřením, v jak luxusní pozici se dnes KSČM v Česku nachází. Expředseda strany Miroslav Grebeníček, který se vždy kvůli bachařské minulosti svého otce vyhýbal jakýmkoli zmínkám o násilném chování, nyní tepe násilné přečiny pražského lobbisty či bratra pražského radního: „Zdánlivě jde o dvě náhodná extrémní vybočení z norem civilizovaného chování. V něčem je ale obojí příznakem současnosti.“

V dopisech Haló novin se už jen neutvrzují staří stalinisté a pohraničníci, že když se kalil třídní boj, tak to holt nebylo v rukavičkách. Čím dál více dopisů připomíná spíše návrat ztracených synů a dcer: „Dovolte mi, abych se omluvila za moji (sic!) naivitu a poblouznění v roce 1989. Omlouvám se za to, že jsem odsoudila KSČ a vyšla do ulic,“ píše třeba důchodkyně, jíž v padesátých letech komunisté zavřeli otce.

Ať už vláda Petra Nečase vydrží měsíc nebo třeba půl roku, komunisté stojí před branami moci v docela nové pozici. Tragickou kombinací hospodářské krize a diletantismu pravicových vlád se KSČM ocitla v roli přijatelného partnera do nového levicového začátku. Většina obyvatel prostě chce raději nové volby než stávající marasmus Nečasovy vlády, a to i přesto, že je jasné, po kom by vítězná ČSSD sáhla. Jak správně připomíná Die Welt, „zdá se, že Čechům je to jedno“.

Úpadek Nečasovy vlády přinesl komunistům mnohem silnější rehablitaci v očích veřejnosti, než v jakou mohli vůbec doufat. Přitom Nečas uspěl v minulých volbách právě se strašením rudooranžovou vládou, pak zase poděsil KSČM úvahami o pozastavení činnosti strany či přijetím zákona o protikomunistickém odboji. To vše ale pravice svými posledními skandály pohřbila.

Komunisté u vlády jsou v očích mnoha naštvaných občanů snesitelnou daní za konec nezdařené vlády pravice. Ta svými skutky komunistům nechtíc vystavěla nezaslouženou slavobránu jako zachráncům politické scény. Jak říká propagátor spolupráce s komunisty David Rath, jsou „spolehliví, seriózní, věcní“. A to lidé nyní chtějí. Že přitom velká část komunistů stále touží po totalitní vládě proletariátu a znárodňování, to už dnes pro mnoho občanů není podstatné. Bohužel.