Držíme hotovost a lovíme. Je reálné očekávat konec zvedání sazeb v USA příští rok?

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA.

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA. Zdroj: ČTK

Federal reserve system (Fed) jde po krku americké inflaci znatelně, přestože se k tomu jeho bankéři odhodlávali déle než ČNB. Z velké části má současná inflace původ v takzvané monetární expanzi. Centrální banky poslední dekádu pomocí nízkých sazeb a tehdy inovativních procesů typu kvantitativního uvolňování vytvářely peníze z ničeho. Toto množství peněz finanční svět sleduje pomocí peněžních měnových agregátů. My konkrétně sledujeme M2, který ve zkratce zahrnuje objem hotovosti, běžných účtů a termínovaných vkladů v ekonomice.

Tento objem peněz ještě na začátku roku 2021 rostl ve Spojených státech meziročně o více než dvacet procent. Následky cítíme doteď. Nicméně tam nastal velký posun a objem peněz v USA nyní meziročně stagnuje, meziměsíčně dokonce klesá. Peníze se nyní „odpumpovávají“. Díky této práci Fedu lze očekávat, že v dalších kvartálech budeme svědky nižší inflace než nyní. Z pauzy ve zvedání sazeb se stal hlavní tržní scénář a na jeho zacenění jsme byli připraveni – kde nám to mandát dovolil, měli jsme nakoupeny státní dluhopisy, které v posledních týdnech reagovaly prudkým přeceněním vzhůru.

Akciová portfolia jsme doplňovali o realitní společnosti, kterým rovněž nižší sazby velmi svědčí. Spolu s technologiemi to jsou sektory, které budou na pohyb sazeb velice citlivé i nadále.

Je zde ale nová otázka, jejíž zodpovězení určí další výkonnost portfolií. Je reálné očekávat konec zvedání sazeb v USA příští rok, nebo to bude jen pauza? Loni v listopadu, prosinci i během letošního jara už byly hodnoty americké inflace vysoko. To pomůže k nynějším příznivějším číslům (i když je nezaručí) v meziročním srovnání. Trend inflace se s velkou pravděpodobností začne lepšit. Ale podaří se současnými opatřeními dostat inflaci spolehlivě na dvě procenta, což je oficiální cíl? Nebudeme po pauze v první polovině roku 2023 potřebovat měnovou politiku dále utáhnout?

Trh si nyní myslí, že rok 2023 bude nakonec rokem snižování sazeb. Zjištění, že tomu tak nebude, či dokonce přijde ještě zvýšení, by zastihlo investory nepřipravené. Riziko, že úrokové sazby nějakou dobu zůstanou vysoko či nás bude čekat dokonce druhé, byť mírnější kolo, vnímáme jako vysoké. Proto stále držíme část portfolií v hotovosti a jsme připraveni lovit ve výše zmíněných sektorech. Nikam nespěcháme.

Autor je portfolio manažer J&T Banky.