Fuksa vždy přežil boj o moc ve středních Čechách

Ivan Fuksa, ODS

Ivan Fuksa, ODS Zdroj: E15 Anna Vackova

V roce 1998 museli obyvatelé středočeské Příbrami dost nevěřícně koukat na počínání tamní ODS před komunálními volbami. Dát hlas straně ODS-Příbramští patrioti, nebo ODS Příbram město? Tu první vedl právě Ivan Fuksa, tu druhou jeho odpůrci. Nakonec se obě frakce na poslední chvíli shodly, že bude pro ně přece jen výhodnější domluva, a Fuksa si tak udržel místostarostenský post.

I když to bylo občas za podobně bizarních okolností, absolvent Vysoké školy dopravy a spojů a pozdější zakladatel příbramské ODS si tak od roku 1992 na celou dekádu udržel post druhého muže ve městě.

Spolu s lidoveckým starostou Josefem Vackem je tak vedl v době, kdy se mu říkalo středočeské Palermo. Nejmocnějšími podnikateli tam byli fotbalový boss Jaroslav Starka a později zastřelený majitel stavební firmy Lubomír Kašák, švagr Miroslava Kalouska. Policie na radnici několikrát kvůli podezřelým zakázkám provedla razii. Fuksa to však ustál, stejně jako tlak na odstoupení od protivníků ze středočeské ODS.

Nebyly to ale tyto zakázky, co ho koncem devadesátých let málem připravilo o politickou kariéru. Fuksa totiž několik dnů před smrtí své matky v roce 1998 nahlásil do obecního bytu svou manželku, na níž později přešlo nájemné a možnost odkoupení za desetinu tržní ceny. Kvůli „mediálnímu tlaku“ pak prý byt vrátil radnici.

Od roku 2002 se situace v Příbrami o poznání uklidnila a již starosta Fuksa místo návštěv policie řeší cyklostezky a nákup vycpaných krokodýlů do škol. V roce 2006 sice opět s místní ODS vyhrál, nikdo s ním ale nechtěl vládnout. Na chvíli to vypadalo, že mocný muž zažije kariérní sešup na post zástupce ředitele učiliště v Dubně. Pak se ale pro něj našlo místo v městské firmě a v roce 2007 zažil naopak obrovský kariérní skok. Miroslav Kalousek si ho vybral jako prvního náměstka na ministerstvo financí s originálním vysvětlením: „Pana Fuksu navrhla ODS a mně by připadalo nefér ho vetovat jen proto, že působil jako úspěšný starosta ve městě, kde podnikal i můj švagr.“

Z Fuksy se stal mocný muž, měl privatizovat letiště, Budvar nebo ČSA. Ze všeho však sešlo. Nepříliš úspěšná byla i jeho vyjednávání s brdskými starosty kvůli radaru, mocné zastání ze středních Čech ho ale ve vládě Petra Nečase katapultovalo až do ministerského křesla.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.