Fúze Avast–Norton pod lupou makléře: akcie stále ještě stojí za zvážení

Avast

Avast Zdroj: Avast

Když americká softwarová společnost NortonLifeLock 10. srpna oznámila, že se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí, naplnily se spekulace a akcie Avastu vyletěly během července až na dostřel 180 korun. Vzhledem k podmínkám nabídky se poměrně logicky vrátily k hodnotě 170 korun. Akcie Avastu se totiž začala obchodovat s diskontem k akviziční ceně.

V její „cash option“ variantě je akviziční cena pro korunového investora pohyblivá a podléhá zejména kolísání měnového páru dolar/koruna a v menší míře i kolísání ceny akcií Nortonu. Následující měsíc se akviziční cena pohybovala kolem 182 korun a na trhu se akcie obchodovala s malým, asi čtyřprocentním diskontem. Bylo totiž také oznámeno, že fúze bude dokončena nejdříve za devět až deset měsíců. Potenciální výnos přes čtyři procenta zohledňoval všechna případná rizika, která by vypořádání fúze mohla prodloužit či ohrozit, a také volatilitu kurzu dolaru a Nortonu.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Osobně jsem tuto situaci vnímal jako kvazidiskontovaný dluhopis v podobě akcie, u níž je přibližně známo datum splatnosti. Nejistota ohledně měnového kurzu dolar/koruna šla eliminovat termínovým prodejem dolarů, které k datu splatnosti akcionář dostane. A vzhledem k nízkému podílu akciové složky Nortonu v „cash option“ variantě lze toto riziko nezajišťovat. Případně by se dalo zajistit nákupem put opce. Vzhledem k aktuálnímu úrokovému diferenciálu představuje termínový prodej dolarů pro korunové investory kromě zajištění i dodatečný výnos.

Sám jsem dlouho této investiční příležitosti odolával, až začátkem listopadu vývoj na trzích posunul potenciální výnos nad 10 procent. Tržní cena akcií Avastu dlouho nereflektovala ani postupné pokroky směrem k úspěšnému dokončení fúze jako například odsouhlasení fúze valnou hromadou Nortonu a vytrvale nabízela výnos nad 10 procent. Až v pondělí 15. listopadu trh růstem zareagoval na zprávu o schválení fúze americkým regulátorem a výnos se smrskl k pěti procentům. 18. listopadu schvalovala fúzi valná hromada Avastu a uvidíme, zdali trh tuto zprávu přejde, či se diskont opět zmenší. Přestože se aktuální pětiprocentní výnos může zdát nezajímavý, anualizovaně to při odhadech finálního vypořádání transakce činí přibližně dvojnásobek, a 10 procent p. a. za zvážení stále ještě stojí.

Autor je obchodník J&T Banky