Glosa Adély Čabanové: Méně číslic, více zodpovědnosti

...

... Zdroj: Shutterstock.com

...
...
Tak trochu jiná matematika: vypočítejte si číslo svého osudu.
4
Fotogalerie

Mnoho mladých lidí nevyužívá možnost jít poprvé k volbám. Před několika dny vyšla zajímavá publikace pro ty, kdo se tomu diví. 

Mnoho mladých lidí nevyužívá možnost jít poprvé k volbám. Před několika dny vyšla zajímavá publikace pro ty, kdo se tomu diví. Je to zpráva školní inspekce a vyplývá z ní mimo jiné, že většina škol žáky nechá rozhodovat nanejvýš o tom, jestli si do třídy pověsí modrou nebo zelenou nástěnku a kam pojedou na výlet. A učitelé si libují, jak se děti pěkně podílejí na chodu školy.

Škola je pro většinu lidí prvním každodenním kontaktem se „systémem“. Učí se v ní, jak funguje společenství lidí a co se od jeho členů očekává. Potřebujeme zodpovědné lidi, kteří umějí kultivovaně argumentovat, zvážit, co je prospěšné a důležité, a dovedou nést důsledky svých rozhodnutí. Velká část škol místo toho učí, že je třeba hlavně poslouchat, že člověk sám nic podstatného neovlivní. A když se někomu něco nelíbí, tak si může leda zanadávat s kamarády, protože o důležitých věcech rozhodují ti nahoře.