Glosa Igora Záruby: Naši a ti druzí

Němečtí ochránci zvířat z organizace PETA říkají, že vedra pražským koním nesvědčí. Čeští chovatelé oponují. (Ilustrační snímek)

Němečtí ochránci zvířat z organizace PETA říkají, že vedra pražským koním nesvědčí. Čeští chovatelé oponují. (Ilustrační snímek) Zdroj: Profimedia.cz

Turisté na pražském Staroměstském náměstí
Staroměstské náměstí v Praze
Staroměstské náměstí v Praze
4
Fotogalerie

Když někdo zakřičí Alláhu Akbar, zastřelíme ho, pravil starosta Benátek. A poprask byl na světě, byť zmírněný ujištěním, že jde o protiteroristické opatření. V Praze nic podobného nezaznělo.

Nicméně kdyby mohly občas střílet pohledy jejích obyvatel, nastala by pěkná mela. Protože i česká metropole, stejná jako další evropské destinace, má výletníků odjinud plné zuby. Nejenom muslimů. Jistě, turisté jsou peníze. Loni jich sem přijelo rekordních 31 milionů, letos se čeká 33 milionů. Útraty cizinců se loni přiblížily 230 miliardám korun.

Rozkopané ulice, zmatky v MHD, přecpané zahrádky a hluk v noci v důsledku protikuřáckého zákona k oblibě cizinců nepřispívají. Pronajímatelé 20 tisíc pražských bytů si mnou ruce, ostatní ne.Servis, který Praha návštěvníkům nabízí, má své meze.

To, že se incidenty s držiteli jiných pasů dají zatím počítat na prstech, je útěcha. Ne záruka, že tomu tak bude i nadále.