Glosa Petra Peška: Daňová hra na schovávanou

Andrej Babiš věští z koule

Andrej Babiš věští z koule Zdroj: Facebook

Zapadá to do sebe jak kolečka dobře promazaného politického soukolí. Vláda nejdřív opakovaně shazuje opoziční návrhy na zrušení superhrubé mzdy – či přesněji, snížení daně z příjmu zaměstnancům – ze stolu. Pak se ale začnou blížit volby a kritické argumenty najednou nevadí. Krize nekrize.

Premiér a šéf vládního hnutí Andrej Babiš před odletem na dovolenou oznámí, že superhrubá mzda se bude rušit (tedy přestane brát jako základ výpočtu daně) a daň z příjmu se zaměstnancům sníží. Neboli lidé budou mít v peněženkách více peněz, jak to pojmou některá média. Opozice připomene, že to byl její nápad, dá ale najevo ochotu návrh podpořit.

Menší koaliční partner také není proti, ovšem zároveň chce rozpočtový výpadek pokrýt jinými zdroji. Například sektorovou daní pro bankovní domy, s nímž už několikrát pohořel. A vládní hnutí zavedení bankovní daně označí jako stále nepřijatelné, jak se to ve středu stalo ústy vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy.

Nemusí to znamenat konec snah o zrušení superhrubé mzdy, přinejmenším jakožto účetní položky pro výpočet daní. Ani pokusu o snížení daně z příjmu, přestože to není ta nejpalčivější otázka zaměstnanosti a vysoké ceny práce. Tou jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění, zvláště ty hrazené zaměstnavatelem.

Je to každopádně ukázkou lehkomyslnosti v přístupu k otázce daní. Obracení postojů podle směru volebního větru, nesystémové návrhy, prakticky nulová snaha o zjednodušení a zprůhlednění daňového systému. A zveřejňování líbivých návrhů, u nichž je vysoká šance, že přitlačí protivníky ke zdi a možná nakonec stejně neprojdou. Hlavně, když to dobře zní.