Jan Šindelář: Deal

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: e15 Anna Vackova

Tak nám zabili Žaludu, řekla posluhovačka panu Švejkovi. „Kerýho Žaludu, paní Müllerová?“ otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena, „já znám dva Žaludy, vobou není žádná škoda.“ „Ale, milostpane, pana generálního ředitele, toho vod dráhy, toho hubenýho, bezbožnýho.“ „Ježíšmarjá,“ vykřikl Švejk, „to je dobrý.

A kde se mu to, panu generálnímu direktorovi, stalo?“ „Práskli ho na nábřeží, milostpane, vědí. Jel tam s celým představenstvem v automobilu s masážními sedadly.“ „Tak se podívejme, paní Müllerová, s masážními sedadly. Jó, takovej pán si to může dovolit, a ani si nepomyslí, jak taková jízda na masážním sedadle může nešťastně skončit. A na nábřeží k tomu, tam je ministerstvo dopravy, paní Müllerová. To udělali asi Turci. My holt jsme jim to ministerstvo v roce 2009 neměli brát. Tak vida, paní Müllerová. On je tedy pan generální už na pravdě boží.

Trápil se dlouho?“ „Pan generální byl hned hotovej, milostpane. To vědí, že s Turky nejsou žádný hračky.“ „A není to, paní Müllerová, nějakej běžnej politickej deal? My zabijeme Žaludu, dáme vás do představenstva a vy nám za to důvěru ve sněmovně. Já si myslím, že cisařpán to tak nenechá. Vojna s Turky musí bejt. Zabili ste mně Žaludu, tak tady máte přes držku.“ Jestli situace byla úplně jiná, než jak vykládal Švejk, musíme mít na zřeteli, že neměl průpravného diplomatického vzdělání.