Jan Stuchlík: Kolik stojí elektřina

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Jsou obnovitelné zdroje energie drahé? Možná je to naivní otázka při pohledu na více než čtyřicet miliard korun, které platí spotřebitelé elektřiny a daňoví poplatníci každý rok za zelenou energii. Stejné množství elektřiny, které vyrobí zelené elektrárny, by se z konvenčních zdrojů dalo pořídit za zhruba čtvrtinu.

Zastánci obnovitelných zdrojů rádi připomínají, že konvenční elektřina by správně měla stát mnohem více, kdyby se do její ceny měly započítat všechny náklady, které její výroba vyvolává. Jde především o škody na zdraví a životním prostředí.

O vyčíslení těchto škod se pokusila nedávná studie, kterou si objednala Evropská komise. Externí náklady českého energetického mixu podle ní vycházejí na 4,36 miliardy eur čili 50,90 eura za megawatthodinu. Silová elektřina by proto v Česku neměla stát 35 eur, ale přes 85 eur. Podpora obnovitelných zdrojů přepočtená na množství vyrobené zelené elektrické energie činí 162 eur na megawatthodinu. Obnovitelné zdroje jsou tedy stále drahé.

Zajímavé nicméně je, že polovinu českých externích nákladů tvoří hodnota škod způsobených změnou klimatu, zhruba 25 eur za megawatthodinu. Ty by se měly dostat do cen elektřiny přes systém emisních povolenek, které však dnes stojí šest eur. Čtvrtina externích nákladů souvisí s vyčerpáváním fosilních energetických surovin. Autoři ale přiznávají, že pro uhlí, které je v Česku dominantní, jde o velmi hrubý odhad. Čtvrtina nákladů, tedy třináct eur za megawatthodinu, jsou pak skutečné škody na zdraví a na životním prostředí. Jen ty jsou částečně pokryty daněmi, které v ceně elektrické energie vidět není.