Jan Stuchlík: Uhelní rukojmí

Pro Severní energetickou je nepřijatelná varianta částečného prolomení limitů a zachování větší části Horního Jiřetína

Pro Severní energetickou je nepřijatelná varianta částečného prolomení limitů a zachování větší části Horního Jiřetína Zdroj: ctk

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Pokud jde o zuhelnatělý pravěký les, který kdysi rostl pod Krušnými horami, drží se tohoto rčení čeští politici do puntíku. Dvacet let se handrkují, zda se kvůli hnědému uhlí zbourají obce Černice a Horní Jiřetín. Bezvýsledně. Letos už se zdálo, že by se vláda mohla k rozhodnutí dobrat.

Ještě před pár dny náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc tvrdil, že na podzim bude o budoucí těžbě definitivně jasno, aby už všichni měli klid. Jenže ministr Jan Mládek po přečtení studií, které si nechal zpracovat, navrhl osvědčené řešení – odsunout verdikt o pět let. Klid tedy nenastane. Jiřetínští dál potonou v nejistotě, zda se přece jen nebudou muset přestěhovat. Horníci se budou ptát těžařů, jestli je budou ještě pět let platit pro případ, že by se nakonec vláda rozhodla pro těžbu pod Jiřetínem.

Jedna ze studií totiž ministrovi říká, že pokud se na inkriminovaném lomu ČSA těžební limity neprolomí teď, přijde o práci do roku 2020 více než polovina zaměstnanců Severní energetické. Prostě proto, že pro ně nebude práce. Práce by pro ně jednou být mohla, kdyby Česko nejelo podle scénáře napsaného ve Státní energetické koncepci, tvrdí Mládek. Tedy, že se zadrhne příprava nových jaderných bloků, nebude přibývat obnovitelných zdrojů a zároveň se nebude šetřit energií.

Jenže za pět let nebude patrně o moc jasněji než dnes. Obnovitelné zdroje vláda odmítá finančně podporovat a spoléhá na ekologické smýšlení lidí. Na úspory jsou k dispozici evropské miliardy, ale jak se jejich čerpání rozjede, bude záležet na příslušných ministerstvech. Ne, takhle politická odvaha opravdu nevypadá.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: