Jan Žižka: Fico a čeští boháči – sňatek z rozumu?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: gaz-system.pl

Zpráv a spekulací o plánech ambiciózního podnikatele Daniela Křetínského a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, kteří chtějí vytvořit gigantickou energetickou skupinu, jsme slyšeli požehnaně. O tom, zda oba zakladatele Energetického a průmyslového holdingu (EPH) konečně čeká ostrý start k těmto metám, ovšem rozhodne muž, který býval i v české kotlině dost démonizován – staronový slovenský premiér Robert Fico.

Pokud EPH získá podíl 49 procent ve Slovenském plynárenském průmyslu (SPP) spojený s manažerskou kontrolou, půjde o historicky největší českou investici v zahraničí v řádu desítek miliard korun. Ve skutečnosti jde ale ještě o víc – šéf holdingu Křetínský by Kellnerovi a dalšímu spolumajiteli Patriku Tkáčovi ukázal, že dokáže dotáhnout do konce transakci takového rozměru. Což se zatím třeba v sousedním Polsku nedařilo.Pro Kellnera, který do nákupu vloží nejvíce peněz, by to navíc byl signál, že jeho investice do středoevropské energetiky plní svůj účel a pomáhají rozložit riziko a diverzifikovat byznysové impérium, jehož převážná část se dnes rozkládá v Rusku.

Na první pohled se zdá, že by Fico neměl do podobného nákupu českých byznysmenů vůbec mluvit. Zmíněný podíl v SPP chtějí společně prodat dvě zahraniční firmy – německá E. ON Ruhrgas a francouzská GDF Suez. Kdybychom ale vzali za bernou minci předvolební prohlášení samotného Fica či dalších politiků Smeru, museli bychom naopak dojít k závěru, že Křetínský s Kellnerem nemají vůbec žádnou šanci. Se snahou slovenského státu – tedy Ficovy vlády – získat zpět kontrolu nad SPP, je v každém případě nutné počítat.

 

Sám Fico nyní prohlásil, že stát nemá peníze na to, aby SPP majetkově stoprocentně ovládl. Manažerskou kontrolu ke svému 51procentnímu podílu ovšem požaduje. Kolem sporu, zda je vůbec možné měnit dříve nastavená pravidla, by mohla vypuknout ostrá bitva právníků. Do takového souboje s Ficem ovšem Křetínský jít nemůže. I kdyby zvítězil v bitvě, válku tímto způsobem nevyhraje. Slovenský stát má dost pák na to, aby investorovi v plynárenství ošklivě „osladil“ život.

Křetínský má jedinou šanci – ukázat, že chce slovenské plynárenství dlouhodobě rozvíjet ve shodě se státem, který jako akcionář získá větší pravomoci než dosud. Fico by si pak mohl uvědomit, že je to lepší varianta než v podniku držet firmy, které mají dost vlastních starostí a o rozvoj SPP jim nijak zvlášť nejde. Jednání má ale jasný limit – kdyby se Češi jako potenciální akcionáři vzdali manažerské kontroly, investice do SPP by ztrácela smysl. Hlavní boj se nakonec tak jako tak povede v sídle slovenského premiéra. Záleží na tom, zda Fico-pragmatik zvítězí nad Ficem-neústupným vládcem země.