Jana Havligerová: Ekonomové naléhají, vláda nespěchá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Fiskální politika by se snad zase mohla dostat do centra pozornosti rozpočtově odpovědné vlády. Nevládní ekonomové se snaží na kabinet tlačit, aby se vážně zabýval konstrukcí „dluhové brzdy“, na kterou bude možné šlápnout v momentě, kdy se veřejné finance nebudou vyvíjet k dobrému. Nevyvíjejí se ostatně ani teď. Ne že by se koaliční kabinet nesnažil zadlužení státu krotit, jeho sliby o finanční ústavě jsou ale pořád daleko od naplnění.

Debatu, která se z veřejného prostoru jaksi vytratila, se teď snaží oživit Česká bankovní asociace a think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE. Významní čeští ekonomové tak vlastně nepřímo apelují na vládu, aby neváhala s vytvořením nového, pokud možno nepolitického orgánu, který by utrácení a zadlužování státu hlídal. Ostatně závazek vytvoření rozpočtové rady má koaliční kabinet i v programovém prohlášení.

Ministerstvo financí hodlá s návrhem zákona o rozpočtové zodpovědnosti přijít někdy v polovině letošního roku. To je nešťastně zvolený termín. Diskutovat o návrhu by se tak začalo přesně v době, kdy bude zuřit boj před krajskými a senátními volbami. To debatě o ustavení a fungování rady, která by stála nad politiky a měla možnost sáhnout jim do karet a třeba i vrátit k přepracování návrh státního rozpočtu, nic dobrého nepřinese. Racionální argumenty se vytratí, partajní zájmy a snaha zaujmout voliče budou mít navrch ještě víc než jindy.

O rozpočtové odpovědnosti čtěte také:

Rozpočtovou radu složenou z nezávislých expertů přitom země potřebuje. Stejně jako nová, přesná a přísná pravidla pro fiskální politiku, přestože český veřejný dluh patří mezi nejnižší v EU. To totiž vůbec neznamená, že bychom nemuseli mít obavy o udržitelnost veřejných financí. V minulých letech politici utráceli o sto šest a spoléhali na mimořádně příznivý hospodářský růst. Pouhá bilance příjmů a výdajů sice v té době vypadala relativně příznivě, strukturální deficit však trvale a rychle narůstal. Reformy, které přesně z tohoto důvodu přijala Nečasova vláda, nejsou tak razantní, aby se současný stav podstatně změnil. Obrat k lepšímu bude potřebovat soustavnou péči. Právě tu by měla rozpočtová rada a nová pravidla zaručit.

Podle jedné z tezí České bankovní asociace by měly být sankce za porušení pravidel dluhové brzdy zakotveny v ústavě. IDEA zase mimo jiné navrhuje zřízení pětičlenné rozpočtové rady, z níž by tři exekutivní, nezávislé členy na šestileté období navrhoval prezident a volil Senát. To jsou návrhy, které politici nejspíš jen těžko stráví. Byť třeba přísná fiskální ústava byla jedním z předvolebních es občanských demokratů. Uvidíme. Teď je důležité, aby se debata konečně pohnula.