Jana Havligerová: Pat, který může ublížit nejpotřebnějším

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Zlatohlavek Robert/E15

Nenechte se zmást. Nesrozumitelný název vládní Agentury pro sociální začleňování lze hodně zjednodušit, vlastně až na dřeň. Takže hrubě řečeno, jedná se o pytel dotací z evropských fondů, zhruba deset miliard korun.

Současný spor se vede o to, kdo bude mít vliv a konečné slovo při jejich rozdělování. Pracovníci agentury se obávají, že je ministr Jiří Dienstbier hodlá odstavit od kontroly nad tokem financí, aby mohl jít na ruku krajským politikům či starostům. Mnozí z nich mají o „sociálním začleňování“ podstatně jiné představy než agentura a rádi by z pytle vytahovali peníze tak, jak se jim to zrovna hodí. A jejich hlavní starostí je, aby nikdo hlasitě neprotestoval, že ta či ona investice postrádá smysl. To je v kostce příčina vyhlášené stávky. Byť ministr pro lidská práva tvrdí, že jde o čistě personální záležitost, tedy odvolání vysokého úředníka Martina Šimáčka z čela agentury.

Ani jedna strana sporu nemluví o rozporech, které vedly až k vyhlášení stávky, do níž se zapojilo devětapadesát ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků agentury, příliš otevřeně. Faktem ale je, že některé představy politiků o užití dotací jsou těžko akceptovatelné. Třeba kraje by je chtěly použít na financování praktických škol, do nichž jsou zařazováni především Romové. Tyto školy přitom Evropská komise považuje za diskriminační zařízení.

Podle představ starostů by část peněz měla jít také na budování nových bytovek. Experti namítají, že by tak jen vznikala nová ghetta. Existence agentury, jejíž pracovníci jsou spíše experti než úředníci, je ovšem pro čerpání bruselských peněz klíčová. Vyžádala si ji přímo Evropská komise. Nelíbil se jí původní plán, podle nějž chtělo Česko rozdělovat finanční pomoc pro nejchudší přes tři dotační programy. Rozpad agentury nebo její ochromení by tedy Bruselu jistě neuniklo a renomé českého státu, pokud jde o přístup k sociálně slabým obyvatelům a především Romům, by to docela jistě neposílilo.

Patová situace

Situace je patová. Těžko říct, jestli na ní něco změní fakt, že premiér projevil ochotu jednat se stávkujícími. Ti požadují naprostou autonomii agentury. Odhlédneme-li od jistých legislativních problémů, je to žádost, na niž předseda vlády může stěží kývnout už z prestižních důvodů. Odejde-li ovšem z agentury dvacet lidí, nebude pro změnu možné dokončit projekt, který agentura připravuje s lidmi z Bruselu. Přinejmenším ne včas. Má jít o koordinaci práce ministerstev školství, práce a místního rozvoje a kvalita projektu rozhodne, zda Evropská komise bude následujících sedm let financovat provoz agentury.

Rozlousknout zapeklitý problém nebude jednoduché. Nehrozí sice, že by Česko přímo přišlo o evropské dotace, ale zpozdit se jejich čerpání může. Někteří experti odhadují, že až o rok. Na to by ovšem doplatili jen ti nepotřebnější.