Jana Havligerová: Poučný index korupce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Korupce z Česka postupně mizí. I tak se dá číst nejnovější index Transparency International, který celosvětově monitoruje míru korupce a jejího vnímání v jednotlivých zemích. V žebříčku, který respektovaná nadnárodní nevládní organizace sestavuje, si Česká republika oproti předchozím letům polepšila o úctyhodných šestnáct míst – z třiapadesáté příčky poskočila na sedmatřicátou.

K nejlepším v Evropské unii máme sice ještě docela daleko, přesto je to velmi dobrá zpráva. Tím pádem se jí ochotně chopí politici. A tím spíše je potřeba aktuální žebříček správně interpretovat. Takže: Data pro sestavení pořadí se sbírala v letech 2014 a 2015. To znamená, že v podstatě zachycují působnost protikorupčních opatření přijatých někdy v letech 2012 až 2013.

Protikorupční snahu, která katapultovala Česko směrem vzhůru, tedy odstartovala Nečasova vláda. Především tím, že uvolnila ruce vyšetřovatelům velkých kauz. Kdokoliv jiný, a takových politiků bude nepochybně dost, kdo si bude chtít tuhle zásluhu přisvojit, se bude chlubit cizím peřím. Fakt, že připisovat úspěch současné vládě by bylo hodně předčasné, ostatně připouštějí i samotní experti české pobočky Transparency International.

Zakázky za 55 miliard bez soutěže

Index míry korupce hodnotí, jak se v daném státě zachází s vybranými daněmi, jakým způsobem se nakládá s veřejnými prostředky, jaké je v té které zemi investiční prostředí. Což bezesporu ovlivňují i přijaté zákony. Poučné může být, jak sněmovna nakládá například s momentálně projednávanou novou předlohou zákona o veřejných zakázkách z dílny ministryně Šlechtové.

Poslanci, včetně stranických kolegů ministryně z hnutí ANO, podali k připraveným paragrafům desítky pozměňujících návrhů. Dokonce takových, které by umožnily některé zakázky častěji zadávat bez soutěže, anebo umožnily subdodavatelům vyhnout se prokazování bezúhonnosti či toho, že nedluží státu na daních.

Od věci tudíž není podívat se také třeba na zprávu sdružení EconLab, které mapovalo poněkud čerstvější data. Stojí v ní, že bez soutěže se v roce 2015 zadalo přes šest tisíc zakázek za 55 miliard korun. Tyto zakázky přitom tvořily přibližně třetinu všech veřejných zakázek daných v režimu zákona. Je to suverénně nejhorší dosud zaznamenaný výsledek.

Chybějící zákony

Vznášet se na obláčku kvůli poměrně dobrému výsledku šetření Transparency International by tedy bylo poněkud předčasné. Mimo jiné i proto, že vládní politici nejsou s to pohnout ani s dalšími nanejvýš potřebnými zákony, například normou o střetu zájmů.

Zveřejněný index míry korupce ale bezesporu stojí za podrobné prostudování. Což lze doporučit i americkému, britskému a dalším velvyslancům, kteří v minulých dnech na české půdě spustili vlastní kampaň proti „globální korupci“. V materiálech TI se dočtou mimo jiné také o tom, že velká míra korupce postihuje státní sektory ve 114 ze 168 hodnocených zemích. Je mezi nimi polovina z dvacítky ekonomicky nejvyspělejších států světa, takzvané skupiny G20.