Jana Havligerová: Socialisté zahájili volební ofenzivu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK/Vit Simanek

Je to prakticky jisté. Sociální demokracii se podaří udělat z majetkového vyrovnání státu s církvemi jedno z hlavních témat kampaně před podzimními volbami do Senátu a krajů. Hodí se to náramně. Téměř 80 procent lidí v Česku si vracení polí, lesů, luk a rybníků kléru nepřeje. O tom, že by církve navrch měly dostat i finanční odškodnění, dokonce nechtějí slyšet ani někteří poslanci napříč stranami. Takže předvolební rétoriku ČSSD vehementně podporují.

Socialisté se nijak netají tím, že chtějí posunout schvalování příslušného zákona co nejblíže k volbám. A jednací řád sněmovny, v níž je návrh normy těsně před závěrečným hlasováním, jim k tomu dává dobrou obstrukční páku.

Předlohu dolní komora parlamentu schválí nejdříve v červenci. Pak poputuje do Senátu. Horní komoru má levice pod kontrolou, a tak se zákon jako bumerang vrátí do sněmovny k opětovnému hlasování těsně před volbami. Pro ČSSD to budou hned dva trumfy najednou. V krajích bude moci voliče zahltit jednoduchým argumentem, že v době, kdy mají z ruky daleko do úst, vláda štědře rozdává církvím. A navíc budou moci říkat: V Senátu naši senátoři rozhazovačnost kabinetu dokázali zastavit, volte je znovu, volte jich víc.

Znělé populistické téma potřebují sociální demokraté jako sůl. Jejich volební preference pod tíhou korupční kauzy středočeského exhejtmana Ratha zvolna klesají, sen o opakování oranžové tsunami se rozplývá. Lidovým domem se šíří hysterie z možné prohry nejen v kraji Středočeském, ale i v dalších.

Kromě rafinovaných obstrukčních hrátek sociální demokraté postupně zesilují i věcnou argumentaci proti zákonu o restituci církevního majetku. Zpočátku tvrdě zpochybňovali výši finanční náhrady, která má být součástí zákona. Teď už mluví o tom, že pochybný je i rozsah vydávaného majetku. Že hrozí prolomení restituční hranice 25. února 1948, ba dokonce revize první pozemkové reformy, při níž církev přišla zhruba o 80 tisíc hektarů zemědělské a lesní půdy.

Tyto argumenty jsou sice pro většinu voličů možná příliš složité, zviklat by však mohly ty poslance, kteří restitucím nejsou úplně nakloněni, zatím však pro zákon hodlají hlasovat. Sociální demokracie si úspěch svého tažení pojišťuje na všech frontách.

Zvláštní je postoj členů kabinetu i poslanců vládních stran. Odmítli sice nabídku ČSSD, aby se závěrečné hlasování o majetkovém narovnání s církvemi konalo až v září, nic víc ale zatím pro úspěch svých snah neudělali.

Jistě, obstrukci, kterou socialisté vymysleli, se nijak efektivně čelit nedá. Každopádně by ale neškodilo, kdyby vládní tábor – stejně hlasitě jako opozice brojí proti narovnání – apeloval na veřejnost, že letitou křivdu je nutné napravit.