Jana Havligerová: Z obří kauzy zbyly nezdaněné kabelky

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka Zdroj: CTK

Expremiér Nečas vypovídal v kauze zneužití vojenského zpravodajství. Jak se dalo čekat, jasnější světlo tím do případu nevnesl. Byť jeden z obžalovaných zpravodajců tvrdí, že bývalý ministerský předseda popsal celou věc tak, jak se skutečně stala. Možné to je, leč nevíme.

Soudkyně Helena Králová jednání uzavřela. Takže kdokoli může dál tvrdit cokoli, co se mu právě hodí. Nečas u soudu vypovídal celé hodiny, veřejně výpověď shrnul do prohlášení: „Žádné sledování nebylo, k žádné nezákonnosti nedošlo. Tudíž nemohu být stíhán ani já, ani další obžalovaní.“ Státní zástupce Rostislav Bajgar zase tvrdí, že bývalý předseda vlády se snažil vyvinit svou manželku. Tečka. Je nutné chránit utajované skutečnosti.

Tím spíše se hodí stručná rekapitulace. V akci, která se odehrála v polovině června 2013, zasahovalo 400 policistů z ÚOOZ a z protidrogové centrály. Ve vazbě skončila nynější žena bývalého premiéra, tři poslanci ODS a bývalý šéf Vojenského zpravodajství se svým podřízeným. Mluvilo se o nebývalém prorůstání kmotrů do politiky a státní správy.

Kvůli rozsahu „spáchaných činů“ pak byla kauza rozdělena do několika samostatných případů. Právě probírané zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy bývalé ženy Radky je jedním z nich. Druhý případ, kauza poslaneckých trafik, už byl s konečnou platností smeten ze stolu. Za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozených Šnajdra, Tluchoře a Fuksy se muselo ministerstvo spravedlnosti jménem České republiky omluvit.

Ani vidu ani slechu

Po třetí kauze, která slibovala nemilosrdné stíhání kmotrů, není ani vidu ani slechu. A po včerejšku možná žalobcům zbude v ruce jenom kauza, která se směle dá nazvat „galanterie“. Rozuměj stíhání Nagyové, dnes Nečasové za to, že podle olomouckých žalobců nezaplatila zhruba sedm set tisíc korun darovací daně za kabelky a jiné luxusní dárky. Aniž bychom chtěli chování Nečase a jeho ženy omlouvat, nekouká dnes z případu zhola nic, čím by se dal odůvodnit monstrózní zásah, kvůli němuž padla vláda.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský soudí, že státní zástupci mají potíž být dostatečně aktivní a zároveň úspěšní. To je velmi mírná charakteristika toho, že se spolu s policií naplno vrhli do kriminalizace politiky. Jistě, korupci a klientelismus je nutné potírat. Zatím to ale až příliš často končí nejrůznějšími přešlapy a následnými omluvami či vyplácením odškodného. Nic proti nezávislosti státních zástupců, kterou má ještě posílit nový zákon. Zarážející ale je, že se zároveň nediskutuje i o jejich odpovědnosti.

Nemluvě o tom, že si patrně nikdo nehodlá posvítit ani na profesní zdatnost žalobců. Odborné výkony pana Iva Ištvana a spol., přesněji řečeno fakt, že nejen olomoučtí státní zástupci nezvládají složité kauzy, bije do očí i právnické amatéry.