Jana Steckerová: Dočasná, či nikoli – to není to, oč u inflace běží

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bankovky
2
Fotogalerie

Téma inflace v současné době hýbe světem. Skloňováno je nejen u nás, ale i ve většině velkých ekonomik a také v eurozóně jako celku. Nejvíce otázek se točí kolem toho, zda je současná akcelerace inflace dočasná, či nikoli. 

To ale ovšem z našeho pohledu není to, oč tu běží. Inflace ve Spojených státech v říjnu dosáhla 6,2 procenta, v eurozóně 4,1 procenta, vysoko je ale třeba i ve Velké Británii. Ve všech případech se podle naší prognózy blíží již svému vrcholu. To je do značné míry dáno tím, že v příštím roce ji bude srážet dolů vysoká srovnávací základna z letošního roku, přičemž ceny ropy i plynu se už také podle našeho odhadu nacházejí poblíž svých maxim a v příštím roce budou působit dezinflačním směrem. Že tedy bude inflace zpomalovat, je v podstatě nevyhnutelné.

Otázka ale stojí, na jaké úrovně to bude a zda se vrátí tam, kde se nacházela před pandemickou krizi. Na druhou otázku zní odpověď: nevrátí. Ve Spojených státech se podle nás od roku 2023 stabilizuje lehce nad úrovní dvou procent, což je hladina, kterou americká centrální banka cíluje. Fed tedy bude moci být spokojen. Evropská centrální banka ale tolik štěstí mít nebude. V příštím roce se inflace sice ještě udrží v průměru na 2,3 procenta, pak ale spadne lehce nad úroveň jednoho procenta. I tak to bude ale stále ještě výše, než kde se nacházela před pandemickou krizí.

Časy rekordně nízké inflace, či dokonce deflace jsou tedy zřejmě již definitivně za námi. Nicméně i na inflačním kolbišti existují výjimky. Jsou jimi například Čína či Japonsko. Ceny průmyslových výrobců v Číně sice v důsledku vysokých cen uhlí a plynu rostou, spotřebitelská inflace ale zůstává umírněná. Podílí se na tom především vývoj cen potravin (vepřového) a nízká jádrová inflace, tedy ta, která je o ceny potravin a energií očištěná. Podobně je na tom i Japonsko, které je rádo, že se na chvíli vymanilo z deflace. Co by za trochu inflačních tlaků z USA či eurozóny dalo.

Inflace: Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
• Videohub