Jana Svobodová: Ekotendr má smysl. I přes hádky o cenu

Mnohamiliardová zakázka na odstranění starých ekologických škod možná skončí ve ztracenu. Stále to však není jisté. Zatímco TOP 09 trvá na pokračování tendru s tím, že zásah vlády do soutěže by znamenal riziko arbitráží ze strany zapojených firem, ODS a VV by rozdělili zakázku na několik menších.

Mnohamiliardová zakázka na odstranění starých ekologických škod možná skončí ve ztracenu. Stále to však není jisté. Zatímco TOP 09 trvá na pokračování tendru s tím, že zásah vlády do soutěže by znamenal riziko arbitráží ze strany zapojených firem, ODS a VV by rozdělili zakázku na několik menších.

O ochraně životního prostředí se mluví často. Měli bychom šetřit zdroje energie, chránit zeleň, neznečišťovat ovzduší a tak dále. Ovšem nemělo by se zapomínat na ekologické problémy, které jsou sice méně viditelné, ale o to vážnější.

Řeč je o starých ekologických zátěžích. Je správné vysvětlovat dětem, že v přírodě se odpadky nezahazují. Bohužel průmyslovým podnikům z dob minulých to nikdo nevysvětlil. Vypouštění škodlivých látek, skladování nebezpečných chemikálií, jež prosakují do půdy a spodních vod, staré skládky a další „dárečky“, které nám tu po nich zůstaly, najdeme po celé republice. Dosavadní liknavý přístup k jejich řešení způsobil, že na mnoha místech se stav kontaminace během let stále zhoršuje.

Stát poskytl v devadesátých letech v rámci privatizace garance na odstranění starých ekologických zátěží v několika stovkách lokalit. Během 15 let jich ovšem zlikvidoval pouhou třetinu, a to šlo ještě spíše o ty jednodušší a menší. Přesto se náklady vyšplhaly až k 50 miliardám korun. Skutečně velké ekologické hrozby ale na své řešení stále čekají.

Čekají na rozhodnutí vlády, zda se bude pokračovat se sanacemi dosavadním neefektivním způsobem, jenž případy řeší jednotlivě, anebo bude přijato řešení v podobě „ekotendru“. Vítěz tendru by měl odstranit všechny zbývající zátěže, k jejichž likvidaci se stát zavázal, a to bez možnosti dalšího navýšení ceny. V případech, kdy se ukáže, že ekologická zátěž je větší, než se předpokládalo, ponese vyšší náklady na svých bedrech vítěz soutěže, nikoli stát, jak je tomu doposud.

Výběrové řízení na odstranění starých ekologických škod probíhá od roku 2008, nyní se chýlí ke konci. Průběh zakázky provázejí vzrušené debaty. Námětem diskuzí bývá často pouze cena zakázky. Tím je ale bohužel upozaděn smysl akce, jímž je efektivnější likvidace závažných ekologických znečištění.
Mezi těmi, kteří očekávají jasné rozhodnutí, jsou velké průmyslové areály jako Synthesia, Spolana, Unipetrol či OKD, ale i malí podnikatelé. Mnozí z nich si na pomalý postup stěžují, protože kvůli neuskutečněným sanacím nemohou plně využívat své majetky.

V současnosti se čeká na druhý posudek ceny ekotendru. Předpokládá se, že bude výrazně nižší než první odhady, které hovořily o částkách přes sto miliard korun. Nakolik budou nabídky tří uchazečů, kteří v soutěži zůstali, odpovídat ceně v posudku, bude jasnější dnes a v nejbližších dnech. Doufejme, že nejlepší navržená cena přesvědčí i skeptiky, že tato forma odstraňování ekologických zátěží bude rozumnou variantou finančně i časově.

Autorka je konzultantkou v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí