Žijeme v chaotické době, na volatilitě se ale dá vydělat

Evropská centrální banka se chystá zvyšovat sazby.

Evropská centrální banka se chystá zvyšovat sazby. Zdroj: Bruno Neurath-wilson

Globální ekonomika má za sebou náročné roky. Po vývoji vakcín na covid-19 jsme se těšili na mohutný ekonomický vzestup. Ano, částečně jsme se dočkali. Česko sice ještě stále nepřekonalo koronavirový propad, ale mnohé další země už ve srovnání s rokem 2019 rostou. Nyní se však opět množí varování před recesí.

Česká národní banka očekává v závěru tohoto roku pokles české ekonomiky. Americký HDP už dokonce klesl v prvním kvartálu, i když na vině jsou převážně „technické“ faktory. A Čína je v zajetí lockdownů kvůli protlačování politiky nulového covidu. Když se politbyro k něčemu rozhodne, tak nesmí ztratit tvář!

Procházíme chaotickými časy, kdy byť jen předpovědi na následující měsíce mohou být naprosto vedle. Recese může být podobně blízko jako expanze. Spotřebitelé nejen v Evropě se musejí vypořádat s růstem cen, který táhnou potraviny a energie. ČNB čeká letos nejvyšší inflaci od konce devadesátých let. A zbytek současného západního světa bojuje často s nejvyšším cenovým růstem za ještě delší období. Evropská centrální banka se chystá zvyšovat sazby. Konečně, chtělo by se říci, nicméně je bude zvyšovat v období zpomalující evropské ekonomiky. Pokud by nejistot bylo pro někoho málo, kdykoli může ruský prezident omezit tok ropy nebo plynu. A pokračující nárůst zadlužení se naštěstí zatím odehrává jen na pozadí dění.

Jak se v nejisté době chovat? Obezřetnost by měla být na prvním místě. Například hypotéka na nákup nemovitosti je dnes již rizikovou záležitostí. Pozornost lidí se kvůli inflaci obrací k finančním trhům, ale ani zde už není zdaleka nic jistého (pokud někdy bylo). Předpovědi propadu indexu S&P 500 k úrovni 3000 bodů se množí (–27 procent z aktuálních cen). Směr dalšího vývoje se sice nedá odhadnout, ale nadále by mohla hrát prim volatilita, a na té už se vydělávat dá.