Komentář Viliama Bucherta: Virus a volby aneb hloupé ticho

Polsko si volí nového prezidenta, volby doprovází hygienická opatření. (28.6.2020)

Polsko si volí nového prezidenta, volby doprovází hygienická opatření. (28.6.2020) Zdroj: ČTK/Petr David Josek

Polsko si volí nového prezidenta, volby doprovází hygienická opatření. (28.6.2020)
Polsko si volí nového prezidenta. (28.6.2020)
Polsko si volilo nového prezidenta. (28.6.2020)
Polsko si volilo nového prezidenta. (28.6.2020)
Polsko si volilo nového prezidenta. (28.6.2020)
7
Fotogalerie

Jak se bude v České republice dál vyvíjet koronavirová epidemie, zatím nikdo netuší. Také nevíme, zda nepřijde větší druhá vlna a s ní některá další omezení ve vybraných regionech. Víme ale už nějakou dobu, že 2. a 3. října se uskuteční volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů. Jak ale hlasování proběhne? Budou moci své ústavní právo naplnit i nemocní s COVID-19? A proč se vůbec nezabývá možností korespondenčního hlasování, které by se právě v době podobných epidemií dalo dobře využít? Bohužel musíme konstatovat, že vláda, zákonodárci i státní instituce se chovají v tomto případě zcela nepochopitelně a zpátečnicky. Přitom poučení z ciziny je po ruce.

O víkendu proběhly prezidentské volby v Polsku a tam parlament před časem urychleně schválil i možnost korespondenčního hlasování. Na některých místech, kde jsou pořád lokální epicentra nákazy, tak Poláci hlasovali pomocí pošty. Ještě dále šli v Jižní Koreji, kde se 15. dubna uskutečnily parlamentní volby. A zvládli je bravurně. Byla dokonce zaznamenána nejvyšší účast od roku 1992, a to v zemi tehdy naplno řádil virus.

Korespondenčně či ve speciálně vyhrazených místnostech tam mohlo hlasovat i 2800 lidí nakažených koronavirem. Hlasovat mohlo i 60 tisíc lidí, pro něž tehdy platila karanténa. Ti směli opustit své domovy po 17:20 místního času a vrátit se museli do 19:00. Hlasy odevzdali po 18:00 hodině, kdy se volební místnosti pro ostatní občany uzavřely. Lidé v karanténě přitom nesměli cestovat veřejnou dopravou, mohli jít pouze pěšky nebo jet vlastním autem.

Ale jak to bude v říjnu u nás? Vyloučit, že nemoc už nebude v té době na našem území, nelze. Bude proto nemocným s COVID-19, kteří by například leželi v nemocnici, upřeno jejich ústavní právo volit? Jak bude zabezpečeno, aby mohli hlasovat? Budou se snad lidé v karanténě někde volně pohybovat na veřejnosti a půjdou do stejných místností jako ti zdraví? Jak jsme na možné problémy s hlasováním a zabezpečením rovného práva volit připraveni při jakékoli epidemii?

Přesné odpovědi neznáme. To je nejenom politicky nezodpovědné, ale trestuhodně nebezpečné i ze zdravotního hlediska.