Krocení bankovního optimismu. Pokud ČNB zpřísní pravidla, nepřekvapí

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka
2
Fotogalerie

Už v polovině letošního roku ČNB varovala, že úvěrová aktivita přinejmenším některých českých bank je na hranici únosnosti. Nebylo by proto žádným překvapením, pokud by jednání bankovní rady ČNB na téma finanční stability (koná se tento čtvrtek) vedlo ke zpřísnění nástrojů ČNB – konkrétně zejména ke znovuzavedení loni na jaře zrušených limitů pro poskytování hypoték (DTI, DSTI) a snížení limitu, který byl loni uvolněn (LTV). Od letoška se tento postup může dokonce opřít o výslovný zákonný mandát.

Není bez zajímavosti si loňské rozhodnutí ČNB připomenout trochu blíž. Uvolněním limitů tehdy centrální banka mě a mnohé další pozorovatele notně zaskočila.

Na počátku koronakrize se totiž všeobecně očekávalo zhoršení příjmů domácností, jehož pravděpodobný rozsah by ale banky ve svých kreditních modelech mohly (třeba v rámci boje o tržní podíly) zachytit až s určitým zpožděním. Domácnosti by se bankám tudíž jevily jako méně rizikové, a úvěrování by bylo nezdravě rychlé.

Očima guvernéra: Nezávislost ČNB

Video placeholde
• Videohub

Taková reakce by se odborně označila jako proticyklická: banky by půjčovaly víc, než by odpovídalo aktuálním skutečným rizikům, a tím by zmírňovaly krizi (ovšem za cenu růstu rizik pro svou vlastní budoucí stabilitu). V takovém scénáři by z hlediska finanční stability bylo na místě, aby ČNB loni na jaře limity neměnila, nebo je dokonce zpřísnila.

ČNB ale šla opačným směrem. Signalizovala tím, že se u bank obává procyklického chování: že banky začnou zájemce o úvěr posuzovat přehnaně přísně, což v kombinaci s existujícími limity povede k razantnímu přiškrcení úvěrů – a to krizi ještě prohloubí.

ČNB tak loni nepřímo popsala český bankovní sektor jako extrémně opatrný. Ve čtvrtek se ale nejspíš dozvíme, že regulátor předpokládá tuto opatrnost jen v období krize, zatímco v boomu se u bank obává spíš nezdravého optimismu. A ten je třeba krotit právě tím, že se zmíněné limity zase zpřísní.