Martin Čaban: Hašek toho zničil víc, než se zdá

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: Euro - Tomas Novak

Největším prohřeškem Michala Haška zdaleka není to, že lhal a intrikoval. To v politice věru není nic nového a už vůbec nás ani jedno nemůže překvapit u politika, jehož guru je Miloš Zeman. Nejhorší na Haškově chování je to, že zablokovalo, možná i zbořilo standardní cesty ke hledání politického řešení povolební situace.

Bohuslav Sobotka je neúspěšný lídr strany, který de iure vyhrál, ovšem de facto prohrál volby. Přesto se nyní kvůli Haškově nedočkavosti stal, navíc v podstatě právem, mučedníkem a ztělesněním státníka, za nímž se na ulici hromadí stovky příznivců s transparenty hlásajícími obranu demokracie. Na tento paradox šeredně doplatí nejen sociální demokraté, ale celá česká politická scéna.

Sociální demokraté brzy poznají, že jejich vyjednávací pozice při debatách s možnými partnery je horší než špatná. Přestože jsou vítězi voleb, do jednání budou vstupovat jako slabší partner, který se musí předem omlouvat za ostudné zpoždění a na nějž se bude moci dívat svrchu nejen o necelá dvě procenta horší Andrej Babiš, ale i sedmiprocentní Pavel Bělobrádek. Přestože Sobotka zřejmě puč odvrátil a Hašek začíná připomínat slavný kůl v plotě, strana jako taková je oslabená a zesměšněná, což dokazuje i Babišův požadavek na předložení podpisů socialistických poslanců. Na takové manýry jsme byli dosud zvyklí jen na Pražském hradě.

Jenže dopady Haškova amatérského puče budou širší. Statutární místopředseda ČSSD se hnal za svým letitým cílem nahradit Sobotku v čele strany zcela slepě. Nevšiml si kromě hubeného výsledku své strany žádných dalších signálů, které z voleb vzešly. Nevšiml si, nebo mu to bylo jedno, že skoro dvacet procent hlasů získala strana, která hlásala, že všechny „tradiční“ strany jsou neschopné, rozhádané a zahleděné do sebe a že je třeba je vymést a nahradit spásným modelem státu-firmy. Haškovo chování a v neposlední řadě také to, jak celý palácový převrat zpackal, dalo těmto výkřikům punc pravdivosti a obrovsky posílilo Andreje Babiše ještě dřív, než musel učinit jediný politický krok nebo prosadit jediný řádek ze svého programu.

Haškův výbuch je neomluvitelný. Přitom hlavu svého předsedy měl naservírovánu na zlatém podnose. Neúspěšní lídři odcházejí, stačilo počkat. Mohlo to proběhnout standardně a v klidu, to se česká parlamentní demokracie za ta léta už naučila. Nyní místo toho zase hraje hlavní roli Hrad. Kdyby se Zeman zítra rozhodl, že jmenuje Babiše premiérem, může to klidně udělat; Hašek mu naservíroval řadu argumentů od zajištění politické stability přes ukončení průtahů až po neschopnost ČSSD zvládnout své nepřesvědčivé vítězství.

Politická smrt, která Michalu Haškovi nyní reálně hrozí, by byla za tu obrovskou paseku, kterou nadělal, adekvátním trestem.