Martin Čaban: Jak TOP 09 minimalizuje ztráty

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Když v sobotu na stranickém sletu TOP 09 zněly zdravice evropských politiků od předsedy Evropské lidové strany po Angelu Merkelovou, zmiňovaly se o Karlu Schwarzenbergovi s respektem a úctou, které přesahovaly běžnou zdvořilost diktovanou žánrem.

Schwarzenberg přes všechny možné výhrady zkrátka je politikem evropského formátu a takoví opravdu nepadají z nebe, určitě ne v Česku. Hlavním úkolem víkendového sněmu TOP 09 proto bylo především minimalizovat dopady jeho odchodu z čela strany. A delegáti se činili, jak to šlo.

Prvním správným krokem bylo zvolení Miroslava Kalouska předsedou. Jakýkoli jiný krok by byl chybou. Kalousek stranu fakticky řídil i dosud, ale šlo o dohodu dvou „otců zakladatelů“: Schwarzenberg se prostě organizačními věcmi nechtěl zabývat. Přesto na adresu TOP 09 často zněla slova o zákulisním vedení strany. Kdyby se Kalousek do čela strany nepostavil, kritika by právem ještě zesílila.

Sporné momenty Kalouskovy kariéry zapadaly prachem, ale znovu o nich uslyšíme. Hlavně od Babiše, který svého arcilotra potřebuje.

Kalousek tím před sebe postavil zřejmě nejtěžší úkol své bohaté politické kariéry. Jakkoli jsou jeho zkušenosti košaté, straně šéfoval jen jednou s nevalným výsledkem. Necelé tři roky byl šéfem KDU-ČSL, než jej v srpnu 2006 svrhla rozlícená členská základna za to, že chtěl postavit vládu s Jiřím Paroubkem a podporou komunistů. S odstupem času se z toho stala jen další epizoda, kterou Kalousek dokázal politicky přežít. Nepochybně o ní ale od svých kritiků ještě nejednou uslyší. Stejně jako o dalších částech své politické minulosti. Je hezké, že Schwarzenberg se za svého přirozeného nástupce postavil s tím, že se Kalouskovi „nikdy nic neprokázalo“. Ale jakkoli je to pravda, není to zrovna slogan, který by se hezky vyjímal na billboardech.

Z Kalouskovy práce těží česká ekonomika dodnes

Kalousek udělal mnoho politické práce a z některých jeho kroků na ministerstvu financí těží česká ekonomika dodnes. Ale politika je neúprosná – nový šéf TOP 09 se nikdy neřadil na přední příčky žebříčků popularity, a to právě i kvůli sporným okamžikům své kariéry. Ačkoli všechny zapadaly prachem, jistě o nich teď znovu uslyšíme. Hlavně od Andreje Babiše, který postavu arcilotra Kalouska nutně potřebuje k vlastnímu politickému přežití.

V nominačním projevu Kalousek ukázal, že v něm dřímá kus státníka, že uprostřed antipolitiky dokáže najít a pojmenovat smysluplný obsah a politickou vizi. Přesto teď TOP 09 nesmí podcenit ani ten zatracovaný marketing, protože reakce na to, až se znovu vytáhnou padáky, gripeny nebo regulace hazardu, bude muset být velmi dobře promyšlená.

Strana udělala na sněmu i pár dalších dobrých kroků. Zvolila Schwarzenberga čestným předsedou, což mu umožní dál sehrávat cennou roli „maskota“ hlavně na mezinárodní scéně. Obměnila předsednictvo, ze čtyř řadových místopředsedů jsou tři ženy, což prostě působí dobře. Zda to všechno bude stačit k tomu, aby českou pravici nepotkal osud té slovenské, zatím říci nelze. Ale snaha o víkendu vidět byla.