Pavel Otto: Článek pět žije?

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud Zdroj: ctk/AP

Česká média se shodla, že atentáty v Paříži byly vojenským útokem. Ostatně i prezident Hollande prohlásil, že to byl válečný čin. Poslanec ODS Benda to komentoval slovy, že Francie dostala důvod aktivovat článek pět Washingtonské smlouvy. Tato klíčová pasáž hovoří o tom, že je-li napaden jeden z členů NATO, je to považováno za útok proti všem.

Bylo by nanejvýš potřeba, aby Západ proti samozvanému Islámskému státu i jeho stoupencům v Evropě rozhodně zakročil. Jen v Německu jsou jich podle šéfa tamních kriminalistů stovky. Humanitární bombardování a bezbřehá tolerance jsou pro kočku.

Vicepremiér Babiš by okamžitě uzavřel vnější hranice Evropské unie, jinak se prý Schengen rozpadne. Jak to ale zařídit, to už neřekl. Pokud je členem osmadvacítky země jako Řecko, je takový požadavek obtížně představitelný. Navíc se už Schengen fakticky rozpadl.

Šéf Evropské komise Juncker zůstává v klidu. Na přístupu k imigrantům není podle něj důvod cokoli měnit. EU půjde s prosíkem za Turky a nabídne jim peníze, aby přestali posílat lodě s uprchlíky. Nepřekvapilo by, kdyby Turecko začalo Brusel vydírat a chtělo další miliardy.

Tato země by si přitom zasloužila důrazně šlápnout na krk, aby jako člen NATO přestala podporovat IS. Například tím, že pořádá razie na Kurdy, kteří jako jediní s džihádisty skutečně bojují.

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: