Prezidentští kandidáti dozrávají. Favoritem je Pavel, černým koněm Babiš i Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula může aktivizovat jak levicové, tak překvapivě i pravicové voliče.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula může aktivizovat jak levicové, tak překvapivě i pravicové voliče. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula je černým koněm prezidentské volby.
Už dlouho na své kandidatuře pracuje generál ve výslužbě Petr Pavel.
Šéf hnutí ANO s oznámením případné kandidatury na prezidenta nepospíchá.
4
Fotogalerie

Se vzrůstajícími teplotami dochází k postupnému odhalování vylíhnutých prezidentských kandidátů. Ne všichni se ale musejí vyklubat ještě před létem. Ti méně známí potřebují na kampaň více času, musejí se delší dobu představovat veřejnosti a spíše spoléhat na sběr potřebných padesáti tisíc podpisů než na posvěcení své kandidatury poslanci či senátory.

I proto na své kandidatuře už dlouho pracuje například dosavadní favorit prezidentské volby (alespoň dle kurzů sázkových kanceláří), generál ve výslužbě Petr Pavel. Podobně musel už v lednu zahájit kampaň miliardář Karel Janeček a v dubnu další miliardář Tomáš Březina. Široká veřejnost je nezná dostatečně dobře na to, aby jim stačilo jen pár měsíců předvolební kampaně. A nedávno se do závodu o Pražský hrad přihlásil i odborářský boss Josef Středula, o jehož ambicích se na veřejnosti i v zákulisí dlouhodobě spekulovalo.

Právě Středula je černým koněm prezidentské volby. Tento tvrdý vyjednávač za pracovní podmínky zaměstnanců pečlivě dbající o svůj vzhled a milující víno i operu může aktivizovat jak levicové, tak překvapivě i pravicové voliče. Je nezvyklým prototypem salonního odboráře, kterého respektují lidé s rozdílnými politickými názory. Nejlepším důkazem jeho obecné přijatelnosti je podpora dvou tak ideologicky odlišných osobností, jakými jsou prezident Miloš Zeman a exmi­nistr financí Miroslav Kalousek.

Těžký soupeř pro Babiše

Středula, který je dnes nejvýraznějším autenticky levicovým politikem, může také znepříjemnit plány Andreji Babišovi. Šéf hnutí ANO vážně kalkuluje se svou prezidentskou kandidaturou už několik měsíců. Cílí přitom na podobné voliče jako Středula – ve zkratce na občany, kteří před pěti lety dali přednost Miloši Zemanovi před Jiřím Drahošem. Pokud to bude vypadat, že se o tuto skupinu budou ucházet dva silní kandidáti, může se také stát, že Babiš nakonec do volby vůbec nepůjde, jestliže mu průzkumy ne­ukážou reálnou šanci na druhé kolo.

Ostatně Babiš je typem politika, který si může před prezidentskou volbou dávat hodně načas. Každý ho dobře zná a většinou už má na něj názor hotový. Kampaň si přitom může dělat jen tak nenápadně „bokem“ jako řadový poslanec a zároveň výrazná politická osobnost. Za Babišovu prezidentskou přípravu se tak dá pokládat i aktuální personalizovaná kampaň „Za Babiše bylo líp“.

Expremiér se ani nemusí spoléhat na ošidný sběr podpisů od občanů, podporu od svých zákonodárců má předem zajištěnou. Babišovi stačí, když se rozhodne na podzim. Tomu napovídá i jeho nejčastější odpověď na případnou kandidaturu: „Zeptejte se, nevím, v září.“ V tom má Babiš obrovskou výhodu.

Dozrávání Fialy

Zatímco nalevo už začíná být poněkud těsno, na pestřejší výběr pravicových kandidátů se ještě stále čeká. Vládní strany se řídí heslem předsedy vlády Petra Fialy, že prezidentský kandidát „se nepeče, ale musí dozrát“. Snad nejlépe to ale sedí právě na Fialu. Předseda ODS je letos jedinou skutečně silnou pravicovou osobností, pokud přijmeme hypotézu, že pro mnoho pravicových voličů je problémem komunistická minulost Petra Pavla.

Jenže pro Fialu není rozhodování o kandidatuře, kterou dosud nevyloučil, vůbec jednoduché. Pokud by neuspěl, nevládlo by se mu s image poraženého úplně dobře. Pokud by uspěl, dosud poměrně populární vláda by ztratila svou hlavní tvář. I on má ale „vyčkávací výhodu“. Stačí mu ohlásit kandidaturu klidně až na poslední chvíli v listopadu. Zatím může jen „profesorsky“ pozorovat první vzájemné výpady kandidátů a soustředit se na vlastní „dozrávání“.

Bude Andrej Babiš kandidovat na prezidenta? Podívejte se na jeho profil ve videu.

Video placeholde
Andrej Babiš (ANO) • Videohub E15