Rusnokův pokus nemusí skončit krachem, Zeman spoléhá na rozštěpení ČSSD

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Od jmenování Jiřího Rusnoka premiérem neuplynuly ani dva týdny a hlavy politiků začínají chladnout. Strany se smiřují s možností, že prezidentská vláda zůstane u moci třeba až do řádného termínu parlamentních voleb. V kuloárech se spekuluje o tom, že by Rusnokův tým nebo alespoň jeho klíčové návrhy zákonů mohly získat podporu Poslanecké sněmovny.

Pokud se neotevře cesta k předčasným volbám tím, že ČSSD, komunisté a VV najdou 120 hlasů pro rozpuštění dolní komory, jsou tři možnosti: křehký kabinet Miroslavy Němcové (ODS), pokus předsedy socialistů Bohuslava Sobotky a Rusnokova vláda.

Vzhledem k tomu, že se jazýček na vahách, tedy 17 nezařazených poslanců a málo čitelná LIDEM, zřejmě nepřipraví o mandáty, je poslední varianta nejpravděpodobnější. Třeba proto, že pokračování Rusnoka a jeho ministrů může být nejméně bolestivým kompromisem, na němž se shodne jak část pravice, tak minimálně část ČSSD nakloněná Zemanovi. Otevřená vrátka si nechávají KSČM a VV. Čekají, s jakým programem Rusnok přijde. Zaklínadlem všech, co by ho podrželi, by bylo nebezpečí rozpočtového provizoria.

Šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc neskrývá, že šance na rozpuštění sněmovny jsou malé. O tom, co by následovalo v případě, že se to 16. nebo 17. července nepodaří, odmítá spekulovat.

Sobotka některé spolustraníky zaskočil, když se přihlásil o druhý pokus sestavit vládu. Byl to tah proti Hradu. Jenže Miloši Zemanovi žádný zákon neukládá, aby pověřil toho či onoho politika. Sobotkovi přitěžuje to, že ještě před jmenováním Rusnoka příležitost dostal, ale nevyužil ji. Navíc slábne. Ve vnitrostranickém souboji posiluje prozemanovské křídlo vedené jeho odpůrcem Michalem Haškem. Zatímco pro Sobotku je Strana práv občanů zemanovci konkurentem, Haškovi se podle všeho jeví jako potenciální partner. Zapojením sociálních demokratů do exektutivy získá body nejen SPOZ, ale i ČSSD. Předchozí úřednické vlády se u veřejnosti vždy těšily oblibě.

Vydělat může i ODS. Pozapomene se na poslední aféru, strana se pokusí zkonsolidovat. Rovněž TOP 09 a její předseda by si před kampaní odpočinuli. A příležitostí, jak se strefovat do exekutivy, je vždy dost, zvlášť když za ni ponese odpovědnost levicová hlava státu. Za možnou podporou Rusnoka (nebo jím navrženého státního rozpočtu, který lze ve sněmovních výborech přepracovat) jsou obavy, že Zeman by při druhém pokusu ignoroval jak Němcovou, tak Sobotku a znovu by se obrátil na svého bývalého ministra financí či někoho jiného.