Tereza Zavadilová: Česko v pasti

ekonomika, recese

ekonomika, recese Zdroj: profimedia.cz

Několikaletá recese vytlačuje Česko na smutné místo na okraji zájmu investorů. Nespravedlnost světu vládne. Česká ekonomika nijak dramaticky nepropadla, investoři zde o velké peníze nepřišli – naopak, spoustě nadnárodních firem funguje česká pobočka jako zlaté tele, které nahrazuje ztráty z problematičtějších zemí postsovětské i západní Evropy, Rakušané by mohli vyprávět. Nic platno ani to, že přes časté domácí hysterie je Česko politicky stabilní.

Nedává cizím firmám extra daně jako Orbánovo Maďarsko, nezaplavuje Evropu koninou vydávanou za hovězí jako Rumunsko, technickou solí v potravinách jako Polsko, neodebírá licence nepohodlným podnikům jako Bulharsko. Přesto takovéto skandály na Česko dopadnou, byť v nich sami můžeme spolu se Západoevropany být na straně těch postižených.

Česká republika dlouhodobě figuruje a ze setrvačnosti figurovat bude ve skupině zemí CEE, tedy postkomunistické střední a východní Evropy, a tam skandály každého jednoho sdílíme všichni – alespoň v očích zahraničních investorů.

Česko má v konkurenci ostatních CEE nejvíce nejlepších ekonomických ukazatelů. Chybí mu ale takzvaný růstový potenciál, něco, co investoři hledají ve velkém Polsku či údajně perspektivním Rumunsku. Na stabilitu tak v podstatě doplácíme, stáváme se marginálním trhem, kde se investice moc nezhodnotí. Pokles investic to dokládá.

Mezi CEE zeměmi máme náskok, ještě chvíli zůstaneme jednookým králem, ale jak dlouho?

Někdo musí říct: A dost, krize už není!