Zahraniční komentáře: Popření národní nátury

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Volba Angličanů v referendu vypadá jako popření národního charakteru. Jak píše The Economist, lidé, kteří jsou obvykle vnímáni jako praktičtí a opatrní, se vrhli do neznáma. Deník The Sun zase píše o vzteku, který dal britský národ poprvé najevo a postavil se tak na vlastní nohy.

The Economist: Zvláštní revolucionáři

„Angličané nejsou intelektuálové,“ napsal George Orwell. „Mají hrůzu z abstraktního myšlení, necítí potřebu filozofie či systematického světonázoru.“ Měl pravdu. Země je právem známá pragmatismem a podezíravostí vůči velkým idejím. Takže šokující volba Angličanů v referendu vypadá jako popření národní nátury. Na jedné straně stál nedokonalý status quo, na druhé skok do tmy a tito lidé, obvykle praktičtí a opatrní, se vrhli do neznáma.

Ale tak jako občas dokáže překvapit počasí, dokážou to i Angličané. Hluboko pod poklidnou slupkou dřímá kousek rebelie. Jejich noviny jsou ke svým politikům tvrdší než většina evropských listů. Satira má v britském životě zásadní místo. Uvnitř každého milovníka čaje je anarchista čekající na probuzení.

Čtěte více:

Tomáš Prouza: EU jak ji známe končí. Ale ne kvůli brexitu

Začátek jednání o brexitu může Cameron EU oznámit i ústně

The Sun: Vztek pracujících

Poprvé za 43 let se náš národ svobodně postaví na vlastní nohy. To, co zažil David Cameron, byl výbuch vzteku milionů lidí z dělnické třídy. Část vzteku mířila na EU. Větší díl ale patřil životní beznaději a sociální propasti. Naše populace se za jediný rok rozrostla o 513 tisíc lidí, 336 tisíc z toho připadá na migraci. Není rasistické protestovat proti kalamitě, kterou to působí.

Střední třída z londýnských domků miluje své polské instalatéry a uklízečky. Pro dělníky ale jejich příliv znamená stagnující nízkou mzdu. Liberálové vyzdvihují všechny znevýhodněné lidi s jedinou výjimkou, jíž jsou právě chudí Britové. Dělníci nemají jinou moc než hlas ve volbách. Teď ji použili, čímž si zajistili záblesk naděje.

The Guardian: Čelit následkům

Britský lid promluvil a nemá cenu zpochybňovat, co řekl. Ale také nemá smysl popírat mnoho hlubokých a mnohdy nebezpečných následků, které bude brexit mít. Bude zapotřebí znovu promyslet postavení Británie ve světě. Proběhne nejhlubší debata o britských spojenectvích od suezské krize.

Samotná idea Británie bude muset být znovu vybudována a bude třeba brát v úvahu hluboké trhliny v podstatě státu. Vše se bude krok za krokem znovu řešit. Vítězové ale hlavně budou muset udělat to, čemu se vyhýbali během kampaně – přinést udržitelný plán cesty mimo Evropskou unii. Situace pro Británii nemůže být vážnější.