Zahraniční tisk: Nebezpečný spor Rijádu a Teheránu

Demonstrace v Teheránu před saúdským velvyslanectvím

Demonstrace v Teheránu před saúdským velvyslanectvím Zdroj: CTK

Saúdská Arábie popravila významného šíitského duchovního, čímž vyhrotila spory s Íránem, tradičním regionálním rivalem. Odlišné pohledy obou stran ukazují komentáře íránského listu Kayhan a saúdských Arab News. Že takový spor ale nemůže nechat v klidu ani Evropu, ukazuje úvodník britských Financial Times.

Financial Times: Pošetilost

Rivalita mezi tradičními představiteli sunnitské a šíitské větve islámu není nic nového, nahnala už obě země do zástupných válek v Sýrii a Jemenu. Poprava šíitského duchovního ale nyní posunula konflikt na vyšší úroveň. Přesný důvod, proč Rijád popravil Nimra al-Nimra, není jasný. Během téhož víkendu bylo popraveno 43 sunnitských džihádistů usvědčených z terorismu. Tento šíitský klerik ale nebyl terorista. Mluvil proti královské rodině a diskriminaci šíitské menšiny.

Jeho smrt právem vyvolala celosvětové rozhořčení. I íránská reakce si ovšem zaslouží odsudek. Teherán je stěží šampionem v disciplíně lidských práv. Nimrova smrt hraje do rukou íránským konzervativcům, kteří by rádi podkopali mezinárodní vstřícnost prezidenta Rúháního. Jejich útok na velvyslanectví měl vyvolat utažení šroubů v domácí i zahraniční politice.

Ovšem akce Saúdů vesměs jen prohlubují chaos v regionu – zvláště to platí o zapojení do války v Jemenu. Jak ukazuje i zabití Nimra, saúdské vedení se potácí od jednoho rozhodnutí ke druhému, aniž by věnovalo čas úvahám o strategických důsledcích.

Normalizace vztahů mezi Rijádem a Teheránem je přitom zásadní pro naději na ukončení války v Sýrii. Existuje prostor, aby prezident Barack Obama dostal obě strany k jednacímu stolu. Většina íránského vedení stojí o oteplování vztahů se Západem.
Saúdově na druhé straně potřebují americké vojenské a diplomatické krytí.

Kayhan: K smrti zoufalí

Zoufalí lidé prý dělají v zoufalých časech zoufalé věci. Přesně to ukazuje v poslední době Saúdská Arábie. Tváří v tvář globálnímu hněvu, jejž vyvolala popravou šíitského klerika Nimra al-Nimra, byla nucena zpřetrhat všechny vazby s Íránem. To není překvapivé.

Ukazuje to na víru Rijádu, že jeho přežití závisí na zvyšování napětí. Jak uvedlo íránské ministerstvo zahraničí, dynastie Saúdů vidí nejen své zájmy, ale samotné své přežití hlavně v udržování napětí a konfliktů. Snaží se řešit vlastní domácí problémy obviňováním druhých.

Ani diplomatickými manévry ale dynastie Saúdů nedokáže zakrýt svou hloupou chybu, jíž byla Nimrova poprava. Ani popravou nevinného politického aktivisty Rijád nemůže zakrýt své porušování lidských práv a zločiny v Jemenu, Sýrii a Iráku. Nimrova vražda byla součástí zoufalé snahy Saúdů odvrátit pozornost od domácích problémů a zároveň bylo jejím účelem vyhrotit spory mezi sunnity a šíity, a tím pomoci Rijádu i Islámskému státu.

Západ by neměl být slepý ke zvěrstvům, která s podporou Rijádu páchají různé teroristické skupiny. Za své petrodolary si Saúdové koupili křeslo v Radě OSN pro lidská práva, což je směšné. Přitom sami byli porodníky bezduchého fanatismu, stínání hlav, sebevražedných útoků a dalších projevů divošské brutality.

Místo vysedávání v lidskoprávním orgánu by měli sedět před soudem v Haagu za válečné zločiny. Nenechme se mýlit – saúdské snahy o změnu režimu v Sýrii a Jemenu selhávají. Své zástupné války proti Íránu prohrávají a jejich diplomatické úskoky ani provokativní popravy nefungují.

Arab News: Řízená anarchie

Je to nejhorší období konfrontace mezi Saúdskou Arábií a Íránem za 30 let. Teherán se běžně uchyluje k násilí a výtržnictví vůči vládám s odlišným názorem a Rijád nyní odpovídá svou politickou vahou a mezinárodním postavením. Ve chvíli, kdy se ještě kouřilo z vypálené saúdské ambasády v Teheránu, mluvčí íránského ministerstva zahraničí vyjádřil překvapení nad tím, že Saúdové stahují svou diplomatickou misi a zavírají vypálenou budovu!

Budova ambasády hořela přímo před jeho očima, zatímco íránští policisté se dívali. Saúdská Arábie udělala dobře, když svou misi stáhla a ambasádu zavřela. Íránští vůdci totiž při krizi vždy útočí právě na velvyslanectví.

Saúdové si pamatují vraždu saúdského diplomata íránským vrahem v Karáčí před čtyřmi lety. Podobné incidenty pamatujeme i z Bejrútu, Íránci se pokusili zavraždit i saúdského velvyslance ve Washingtonu, ambasador v Libanonu byl cílem výhrůžek, „demonstranti“ přímo v Íránu vyhodili ze třetího patra zaměstnance saúdské ambasády. Ve vážných krizích jsou diplomaté důležití. Ale íránské autority jim nedaly příležitost pracovat.

Ambasádu v Teheránu ve skutečnosti vypálili zaměstnanci jedné z bezpečnostních složek, ačkoli se mluvilo o „demonstrantech“. Tomu ale nikdo nevěřil právě proto, že jsme podobné věci viděli už tolikrát.