Zápisník Lukáše Vojáčka: Temné dny

Pákistánské město Karáčí, které má téměř 15 milionů obyvatel, postihl o víkendu hromadný výpadek elektrického proudu. Metropole se ponořila do tmy.

Pákistánské město Karáčí, které má téměř 15 milionů obyvatel, postihl o víkendu hromadný výpadek elektrického proudu. Metropole se ponořila do tmy. Zdroj: Reuters

Osobnosti označují nedávný útok na budovu Kongresu USA za „temný den pro Ameriku“. Ke kritice prezidenta Trumpa se připojil i slavný filmový herec a člen Republikánské strany Arnold Schwarzenegger.
Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa.
Adam Johnson si spokojeně odnáší řečnický pultík z budovy amerického kongresu.
Útok Trumpových příznivců na Kapitol. (6. 1. 2020)
Útok Trumpových příznivců na Kapitol. (6. 1. 2020)
16
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump je po řádění radikálních příznivců Republikánské strany ve washingtonském Kapitolu pod palbou kritiky ze všech stran. K uznání výsledku listopadových voleb šéfa USA nedávno vyzval i samotný terminátor.

„Jste terminován, pane prezidente,“ vzkázal Trumpovi slavný hollywoodský herec a někdejší republikánský guvernér státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Záběry z útoku na budovu Kongresu ho prý velmi rozesmutnily. Podobné výroky jsou v těchto dnech slyšet od většiny amerických osobností a politiků. Třeba demokratický starosta města Los Angeles Eric Garcetti nazval událost z minulého týdne „temným dnem pro Ameriku“.       

Ještě temnější dny než Spojené státy však o víkendu prožili obyvatelé Pákistánu. Zemi totiž postihl masivní výpadek elektrického proudu. Do tmy se tak ponořily všechny velké pákistánské metropole, včetně patnáctimilionového Karáčí nebo hlavního města Islámábádu. Podle tamní vlády byla na vině technická chyba. Jedná se přitom už o druhé selhání systému za poslední tři roky. Dokud se politici a inženýři nepoučí, období temna ve světě zřejmě jen tak neskončí.