Zápisník Michala Noska: Nemocenská a bitcoin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Zase budeme všichni nemocní a čekárny u lékařů prasknou ve švech. Andrej Babiš totiž usiluje o sestavení vlády s ČSSD, a proto stávající vláda v demisi podpořila její návrh na obnovu náhrady mzdy marodům v prvních třech dnech nemoci.

Zaměstnavatelé mají podle návrhu proplácet šedesát procent platu od 1. do 11. dne nemoci. Nyní proplácejí čtvrtý až čtrnáctý den. Náklady firem by vzhledem ke stejnému počtu proplácených dnů zůstaly stejné. To je na první pohled hezké, ale novinka povede k růstu zbytečné nemocnosti. Tu držely na uzdě právě ty tři první neplacené dny.

V keňské rezervaci Ol Pejeta zemřel poslední samec nosorožce bílého. Ve volné přírodě prožil posledních devět let ze svého pětačtyřicetiletého života, který z valné části strávil v zoo ve Dvoře Králové. Díky odchytu se jej v roce 1975 podařilo v Africe zachránit před pytláky, kteří následně populaci nosorožce bílého zlikvidovali, a v roce 2009 již bylo jasné, že ve volné přírodě neexistuje. Se smrtí posledního samce však druh nevyhyne a je reálné, že se v budoucnosti narodí nové mládě. Lékaři totiž mají nosorožcovo zmražené sperma a umějí embryo vytvořit v laboratoři.

O kryptoměnách se píše a mluví prakticky všude. Podle jednoho průzkumu přitom část svých úspor do virtuálních peněz vložila pouhá tři procenta Čechů. Ač mohou kryptoměny kvůli svým extrémním výkyvům vyvolávat nedůvěru, i zde platí: kdo si nevsadí, nemůže vyhrát.


Kolik dostanete na nemocenské, napoví kalkulačka