Zápisník Pavla Otta: Bezdůvěrka

Teď tu vládneme my!

Teď tu vládneme my! Zdroj: Foto ara

Česku vládne kabinet Andreje Babiše
Česku vládne kabinet Andreje Babiše
Česku vládne kabinet Andreje Babiše
Česku vládne kabinet Andreje Babiše
Česku vládne kabinet Andreje Babiše
10
Fotogalerie

Češi dostali pod stromeček novou vládu. Ale jen ti hodní, kteří věří, že jim bude dobře a dlouho vládnout. Ti zlobiví, kteří pochybují o tom, zda ustojí hlasování o důvěře naplánované po Třech králích, si ji rozhodně nezaslouží. Už ji překřtili na bezdůvěrku, když Andrej Babiš tak rád používá slovo účelovka.

Jenže tato vláda může být u moci i po masopustní veselici. Naznačil to prezident Zeman, který nám ji pěkně zabalenou poslal z Hradu. Zopakoval, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé. „A dám mu podstatně víc času na vyjednávání o podpoře menšinové nebo koaliční vlády,“ zdůraznil. Faktem je, že česká hlava státu svůj vliv notně přifukuje. A to nejen v zahraniční politice.

Ostatně nejistota je na nových ministrech znát. Na oficiální fotografii po jmenování se někteří schovali za své kolegy a nebyli tak vidět. Ani žádná ze čtyř ministryň se nedrala dopředu. Ale možná to bylo jen tím, že má Zeman neschopné fotografy.

Zaskočen byl i nový šéf rezortu vnitra Metnar, když byl tázán, zda věří v nezávislost policie. Proč se ho nezeptat, když Babiš a také předseda Poslanecké sněmovny Vondráček nestrannost orgánů činných v trestním řízení zpochybnili kvůli Čapímu hnízdu. Metnar to ale ustál a řekl, že policii věří. Jen aby neměl ve Strakovce peklo na zemi.