Zápisník Pavly Palaščákové: Problémový Blízký východ

Boje v Iráku

Boje v Iráku Zdroj: CTK/AP

Západ se vyhnul intervenci v Sýrii v obavě, že by podnítila konflikt v celém regionu. Čas ukazuje, že nicnedělání může mít stejný efekt. Válka mezi prezidentem Bašárem Asadem a jeho odpůrci posílila radikály v Iráku a mezinárodní společenství opět tápe. Britové se zase snaží zříci odpovědnosti za stav země v souvislosti s účastí Tonyho Blaira na invazi v roce 2003.

„Svrhnout Saddáma Husajna bylo správné, chyby se staly potom,“ uvedl ministr zahraničí William Hague. Američané se bojí znovu vstoupit na horkou iráckou půdu do té míry, že jsou ochotní jednat o problému s Íránem. Není tak vyloučeno, že se Asad ještě od Západu dočká nabídky zbrojní pomoci v boji proti islamistům.

Slovenský prezident Andrej Kiska pozval na svůj první oběd ve funkci sociálně slabší spoluobčany. Šedesátka hostů čítala odchovance dětských domovů, seniory žijící v domovech důchodců i bezdomovce. „Byl přátelský a všichni jsme ocenili, že namísto setkání s diplomaty nebo politiky si vybral právě nás,“ citoval deník Sme jednu z pozvaných. O tom, zda mezi jedlíky náhodou nebyli i Kiskovi klienti z dob, kdy měl firmy poskytující nebankovní půjčky, se slovenská média nezmiňují.

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščyca se stal internetovou hvězdou. Jeho hanlivý vzkaz pro Vladimira Putina viděl od soboty téměř milion lidí. Moskva zuří, verbálně se však drží zpátky, což nemusí věstit nic dobrého. Pořád je lepší, když přes společnou hranici létají barvité výrazy pro části mužského těla, než rakety.