Zápisník Vladana Gallistla: Zapomněli na fanynky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Argentinská fotbalová asociace chce pro své mužské fotbalové fanoušky udělat před blížícím se mistrovstvím světa v Rusku skutečně co nejvíc. A tak vydala i příručku, jak se dvořit Ruskám. Publikace byla plná rad typu: „Neptejte se jich hloupě na sex – považují to za velmi soukromé.“

Asociace už se kvůli ostré kritice za sexismus musela omluvit. Skutečností je, že bafuňáři byli skutečně sexističtí a zcela opomněli rady fanynkám, jak vycházet s Rusy. Teď vážně: pokud stejný „výkon“ jako asociace předvede i tým Argentiny, skončí už ve skupině.

Na Hradě jsou poněkud přecitlivělí. Jinak si nelze vysvětlit patetický výkřik mluvčího Jiřího Ovčáčka k plánu senátorů Starostů a nezávislých připravit materiály pro podání ústavní žaloby z velezrady na prezidenta kvůli jeho výrokům o výrobě novičoku v Česku. Ovčáček reagoval slovy: „Extremisté ze STAN dalším útokem na přímo zvoleného prezidenta republiky ohrožují demokracii a svobodu v ČR.“ Jestli reklamní kampaň STAN, protože podání žaloby je krajně nepravděpodobné, ohrožuje demokracii, pak je to s ní už hodně špatné. Zatím ale přežila i prezidentovo časté ohýbání ústavy.

Centrální banky se mohou rychle dočkat vyšší inflace, po které roky touží. Cena ropy Brent se dostala na 80 dolarů, což je nejvíce od roku 2014. Je jisté, že se před motoristickou sezonou rychle promítne do cen pohonných hmot.