Bayern Mnichov v rukou šejků či oligarchů? Německý fotbal se zásadním majetkovým změnám brání

Jeden z nejmodernějších fotbalových stadionů Allianz Arena

Jeden z nejmodernějších fotbalových stadionů Allianz Arena Zdroj: profimedia.cz

Systém umělého slunce pro podporu růstu a regenerace trávníku
Rekonstrukce trávníku v mnichovské Allianz Arena
Fotbalový stadion Allianz Arena v Mnichově s kapacitou 75 tisíc diváků
Rekonstrukce trávníku v mnichovské Allianz Arena
Rekonstrukce trávníku v mnichovské Allianz Arena
8
Fotogalerie

Zatímco má anglický, francouzský či španělský fotbal četné zkušenosti se vstupy extrémně bohatých investorů do klubů, německá liga dosud těmto akvizičním choutkám odolávala. A v nejbližší době se na této skutečnosti moc nezmění. Kluby si totiž odhlasovaly zachování platnosti takzvaného pravidla 50+1, které ukládá, že v případě bundesligových celků nemůže žádný jednotlivý subjekt vlastnit více než 49 procent hlasovacích práv. Proti nařízení se však pravidelně ozývají kritické hlasy.

„Kluby potřebují nové zdroje financování, aby snížily rozšiřující se propast mezi evropskými celky,“ prohlásil pro Bloomberg například Michael Schade zastupující Bayer Leverkusen.

Situaci měl zvrátit sjezd zástupců 36 klubů ze dvou nejvyšších německých soutěží, na kterém se probíraly případné změny ligových pravidel. Proti zrušení pravidla 50+1 se nicméně vyslovili, připomíná server DW.

„Bayern je nejlepším příkladem toho, že můžete být velmi úspěšní i bez oligarchů v zádech,“ podpořil nesouhlasný názor Johannes Steiniger (CDU), poslanec německého parlamentu.

Přitom ředitel řečeného Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge doufá, že liga řečené pravidlo v budoucnu zruší, kluby by pak údajně byly konkurenceschopnější.

Podívejte se do útrob Allianz Areny, kde hraje Bayern Mnichov:

Ve fotbalovém byznysu se ostatně v posledních letech točí stále více peněz - příjmy dvacítky nejbohatších klubů světa v minulé sezoně takřka o desetinu vzrostly, uvedla dříve poradenská společnost Deloitte. 

Nejvíce si z celkového balíku ukously britské kluby, a to polovinu. Do dvacítky nejbohatších klubů s příjmy nad 200 milionů eur se dostalo deset zástupců anglické nejvyšší soutěže, po třech klubech pak dodali Španělé, Němci a Italové. Největším zdrojem příjmů byly pro fotbal vysílací práva, klubům vygenerovala takřka polovinu jejich obratu.