FIFA získala miliardovou nabídku od investorů, plánují renesanci světového fotbalu

Šéf FIFA Gianni Infantino

Šéf FIFA Gianni Infantino Zdroj: ČTK

Prezident FIFA Gianni Infantino (vpravo) a ruský vicepremiér Vitalij Mutko před losem mistrovství světa
SoftBank
3
Fotogalerie

Japonský investiční gigant SoftBank a další jeho zatím blíže neupřesnění partneři z Číny, Saudské Arábie, USA a Spojených arabských emirátů se podle zdrojů deníku Financial Times v rámci mezinárodního konsorcia chystají nastartovat renesanci světového fotbalu. Vzniknout by měl globální fotbalový turnaj klubů pro Mezinárodní federaci fotbalových asociací (FIFA).

Podle tohoto plánu by se dosavadní Fifa Club World Cup, kterého se každoročně účastní pouze sedm týmů vysílaných šesti kontinentálními federacemi. Počínaje rokem 2021 by se konal pouze jednou za čtyři roky, za to ale v rozšířené verzi. Nově by se jej účastnilo rovnou 24 nejlepších světových klubů. K tomu by byla navíc zavedena nová celosvětová soutěž národních týmů, která by probíhala jednou za dva roky.

Celý plán by měl podle investorů vynést nejméně 25 miliard dolarů (přes 500 miliard korun), FIFA by pak v novém společném podniku s konsorciem vlastnila 51procentní podíl. Současný prezident Fifa Gianni Infantino již v březnu informoval správní radu, že jistá skupina investorů je ochotná vynaložit miliardy na převzetí rozšířené verze Mistrovství světa v klubovém fotbale.

Informaci o zájmu konsorcia o nákup části práv potvrdila také UEFA, která ji ale odmítla komentovat s tím, že prezident Infantino zatím o možné transakci ani o zájemci neuvedl žádné konkrétní detaily.

Jediný známý člen konsorcia, japonská SoftBank, v poslední době masivně investuje do různých odvětví od technologií přes energii z obnovitelných zdrojů až po finanční služby. Některé zdroje tvrdí, že v čele mezinárodního konsorcia pak stojí britská skupina Centricus.

Za celým plánem podle zdroje FT stojí myšlenka, že „světový fotbal není jen o Evropě”, ale naopak se v případě takového turnaje jedná o největší společenskou událost na světě, kterou sleduje okolo tří miliard lidí a kolem které je tak potřeba začít budovat komunitu.

Očekává se, že se plán setká s negativními ohlasy od některých fotbalových organizací, a to zvláště právě od UEFA, jejíž Liga mistrů je v současnosti nejprestižnější fotbalovou soutěží klubů a ročně vydělává miliardy na vysílacích právech a reklamě.

Odvážný krok přichází v době, kdy se FIFA snaží vzpamatovat z krize, do které ji v posledních letech uvrhl korupční a úplatkářský skandál, jež vyústil v trestní stíhání bývalých řídicích pracovníků organizace.

Gianni Infantino byl do jejího čela zvolen v roce 2016 s úkolem organizaci zreformovat a obnovit její ziskovost. Během jeho funkčního období rozšířila FIFA Mistrovství světa ve fotbale ze 32 účastnících se týmů na 48, a to právě kvůli zvyšování příjmů. O post prezidenta se bude muset Infantino znovu ucházet ve volbách v příštím roce.