Zdeněk Pečený: Nejlepší investice

Přímé investice do komerčních nemovitostí vzrostly

Přímé investice do komerčních nemovitostí vzrostly Zdroj: profit

Způsobů, jak investovat, je spousta, jen si každý musí vybrat ten, který mu vyhovuje nejvíce. V tom může být ale ten problém. Ze všech stran se na nás valí „zaručené investiční příležitosti“. A jak se v tom má průměrný občan vyznat? Často jde o prapodivné produkty zabalené do lesklého papíru s krásnou mašlí.

Takto se například prodávají dluhopisy vydávané kyperskými či karibskými společnostmi, které jsou třeba přes pět dalších firem spřízněné se známější tuzemskou maloobchodní značkou, v tom případě se tyto dluhopisy pojmenují onou známou značkou a lákavý produkt pro hlupáky je na světě.

Takto získané prostředky s výnosem pět procent pak končí třeba v rizikových private equity investicích. V případě neúspěchu těchto investic se pak budou zklamaní investoři svého majetku na Kypru či v Karibiku domáhat asi neúspěšně.

Ani akcioví investoři, zvyklí nakupovat akcie firem, které jim jsou blízké (tedy hlavně na pražské burze, popřípadě na trzích v okolních zemích), nemají na růžích ustláno. Pražská či varšavská burza jsou jedny z mála na světě, které jsou od začátku roku ztrátové. Pokud navíc budou nové penzijní společnosti lít peníze svých agresivních fondů do pražské burzy, pak se patrně střadatelé oné slibované bohaté penze nikdy nedočkají.

Pozitivní zprávu pro pražský akciový trh má ale analytik Fio banky David Buzek: „Objemy obchodů by už neměly příliš klesat, nevidíme tam pro to prostor.“ Svatá pravda, mít záporné objemy obchodů by byla skutečně světová rarita.