Havlíček: Pokud se vláda bude držet své rozpočtové mantry, třetinu lidí „vyhladoví“

Video placeholde

Označení konstruktivní opozice považuje za klišé a nemá ho rád. Podle exministra Karla Havlíčka oponuje bývalá vláda Andreje Babiše té současné nekompromisně a svou kritiku nesměřuje vůči uprchlíkům, ale vůči kabinetu premiéra Petra Fialy. Za fiasko považuje jeho hospodářskou politiku a to, že selhávání v ní „okecává“ tím, že „si bere jako beranidlo Ukrajinu a říká: ‚My možná nepodporujeme, jak bychom měli, ale to není naší vinou, to je v důsledku Ukrajiny.“ Alibismus, myslí si Havlíček. 

Pokud vláda nepřistoupí k efektivním energetickým opatřením a bude se dál držet své rozpočtové mantry, úmyslně vyhladoví 30 procent lidí. Žádoucí je podle něj plošná podpora, která nemusí nutně zvýšit státní dluh.

„Když to nebudu říkat tak, abych tím vzbudil trošku pozornost, tak mě nikdo nebude poslouchat. Vždycky v politice musíte trošku přehnat, ale slovo ‚vyhladovět‘, neznamená, že ti lidé umřou hlady,“ odpovídá Karel Havlíček na otázku, zda je skutečně přesvědčen, že se kvůli politickým rozhodnutím současné vlády ocitne bezmála třetinu Čechů bez jídla. Použití „nadsázky“, jak své vyjádření charakterizuje, pokládá za adekvátní, protože od chudoby už k hladu není daleko. O tom, že se lidé dostávají do finanční nouze, není pochyb, a čekat, až bude ještě hůř, a teprve pak zakročit, je nepřijatelné.

Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>

„Jsme v naprosto mimořádné době, která tady historicky nebyla, ať už covidová, nebo doba válečná, a v té době ta vláda musí jednat trochu jinak než za normální situace. My jsme taky v době, kdy svítilo sluníčko, mezi lety 2014 a 2019 stáhli zadlužení ze 43 procent na 29 procent, ale teď je to něco jiného. A nemyslím, že 24 zemí Evropské unie jsou těmi, které nedokážou pochopit, co to jsou veřejné finance, a chovají se nezodpovědně. Pouze tři země postupují à la Česká republika: Lucembursko, které má ale úplně jinou hospodářskou strukturu, je to velmi bohatá, malá země, Dánsko, to má dost zacílenou sociální a dobře propracovanou podporu, a pak Česká republika, která nemá ani to, ani to,“ vyzývá k přehodnocení dosavadního přístupu místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí ANO.

Coby bývalý ministr průmyslu a obchodu prý udělal maximum, aby Česko nebylo závislé pouze na ruském plynu a došlo k napojení tuzemské plynárenské sítě na polskou. „Peníze byly přidělené. Ale jestliže někdo dostane peníze a Polák řekne, že to nebude budovat, tak přece nemůžu jet a nemůžu ho znásilňovat,“ říká s tím, že navzdory schválení projektu Evropskou komisí a odeslaným penězům Polsko od realizace nakonec ustoupilo a vysloužilo si mezinárodní ostudu. Má-li hodnotit svého nástupce Jozefa Síkelu, tak ten dělá nic a s plněním zásobníků jen zbytečně otálí. „Víte, co by to bylo za průšvih, kdyby nám tady chybělo 30 procent plynu? Jak to vysvětlíme průmyslu, jak to vysvětlíme kritické infrastruktuře? Vláda nemá co spekulovat nad cenou a měla by zajistit, že v těch zásobnících plyn bude. A to, že tam není, je chyba pana ministra, a ať se nevymlouvá na to, že tam minulý rok bylo méně! Samozřejmě, že tam bylo méně, ale taky nebyla válka,“ dodává důrazně.