Jsou signály, že některé velké společnosti mají problémy, říká expert PwC Petr Smutný

Dluhopisové financování u menších projektů považuji za rizikové, říká expert na restrukturalizace Petr Smutný

Dluhopisové financování u menších projektů považuji za rizikové, říká expert na restrukturalizace Petr Smutný Zdroj: PwC

Koncem června skončí insolvenční moratorium. Firmy, které mají potíže, ale zatím svou situaci příliš neřeší. „Realita je taková, že kdo na sebe podá návrh až v červnu, bude díky tříměsíční lhůtě před započetím insolvenčního řízení jako takového chráněný až do konce září,“ uvádí v rozhovoru pro deník E15 Petr Smutný, partner poradenské společnosti PwC a expert na restrukturalizace.

V minulém roce se insolvence zastavily. Jak se vyvíjí situace v prvním pololetí?

Kvůli moratoriím na podání insolvenčních návrhů v tomto ohledu žádný fundamentální posun na trhu nenastal. Množství insolvenčních řízení se pohybuje přibližně o čtvrtinu pod dlouhodobým normálem.

Změní se stav po skončení moratoria na insolvenční řízení?

Myslíme si že ano, viditelné to ale bude asi až příští rok. 

Proč?

Realita je taková, že kdo na sebe podá návrh až v červnu, bude díky tříměsíční lhůtě před započetím insolvenčního řízení jako takového chráněný až do konce září.

Která odvětví budou nejvíce zasažena?  

Stále platí, že nejvíce bude trpět cestovní ruch, restaurace a příbuzná odvětví (HoReCa), jejichž provozy byly vinou pandemie úplně zavřené. Je otázkou, jak se nynější rychle rostoucí ceny surovin a materiálů projeví třeba na výrobcích komponentů v automotive. Bez ohledu na odvětví může být ohrožena skupina firem, která doplatí na nevhodně učiněné investice nebo například na změny v odběratelském řetězci.

Bude o tyto firmy (například hotely, restaurace) zájem?

O hotely zájem pravděpodobně bude, zejména o jejich nemovitosti. U cestovních kanceláří zase může být zajímavé jejich zákaznické portfolio.

V minulém roce zkrachovala skupina Arca Investments. Může dojít i letos k podobně velkým krachům?

Může se to stát. Jsou tady signály, že některé velké společnosti na trhu (či velcí zaměstnavatelé) mají problémy. Nemusí to být ale způsobeno přímo pandemií či jejich počínáním na lokální úrovni, ale například situací v mateřské společnosti.

V minulých letech vydávala celá řada skupin dluhopisy ve velkém. Mohou investoři do těchto dluhopisů přijít o peníze ?

Pokud nejde o známé, velké a kredibilní firmy, tak všeobecně považuji dluhopisové financování u menších projektů za rizikový nástroj. Velká míra takových projektů financovaných dluhopisy zkrachovala a v budoucnu zkrachuje. Je to nezajištěný instrument, často se z oficiálního prospektu navíc nedá v podstatě nic vyčíst.

Oprava: V původní verzi bylo v předposlední otázce uvedeno, že zkrachovala i skupina Smartwings. V insolvenci je však jen dceřiná společnost skupiny - České aerolinie. Čtenářům i skupině Smartwings se omlouváme.

Petr Smutný (53) 

Vystudoval ekonomii na Vysoké škole zemědělské v Praze. V současnosti je partnerem PwC Česká republika, kde působí jako vedoucí restrukturalizačního oddělení a zároveň zastává pozici provozního ředitele.

Poradenství ohroženým firmám v Česku i Evropě se věnuje přes 25 let. Mezi nejznámější restrukturalizace, které vedl, patří Sazka, Nová Huť / Mittal Steel Ostrava, Kordárna, Jablonex Group nebo například Zoot.

Je předsedou české oborové Turnaround Management Association.